Jak wygląda jedzenie w opolskich szpitalach? Są duże różnice pomiędzy lecznicami. Zobaczcie sami [ZDJĘCIA]

Tomasz Kapica
Tomasz Kapica
Obiad sfotografowany przez pacjentkę Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu.
Obiad sfotografowany przez pacjentkę Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu.
Z roku na rok jadłospisy w szpitalach poprawiają się, chociaż kuchnie i cateringi w wielu szpitalach wciąż są niedoinwestowane. Pacjenci chętnie dzielą się swoimi ocenami w internecie. Zamieszczają tam także zdjęcia posiłków. Co o nich myślicie?

Posiłki w polskich szpitalach to nośny temat dla internautów. Chętnie dzielą się oni zdjęciami śniadań, obiadów i kolacji w internecie. Zakładają nawet specjalne grupy na portalach społecznościowych.

Wybraliśmy dla was zdjęcia z opolskich szpitali opublikowane w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Dramatu nie ma, ale w kwestii żywienia opolskich pacjentów wciąż sporo pozostawia do życzenia.

O tym, że ze szpitalnym jedzeniem nie jest najlepiej już w 2018 roku alarmowała Najwyższa Izba Kontroli.

Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego, czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach. NIK wskazała w raporcie, że "dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić."

W większości kontrolowanych szpitali pacjenci otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia. Były one przygotowywane z surowców niskiej jakości , o niewłaściwych wartościach odżywczych. Bywało, że jadłospisy diety podstawowej nie pokrywały się z danymi deklarowanymi przez producentów na etykietach produktów.

Badania próbek posiłków szpitalnych przeprowadzonych na zlecenie NIK przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej, wykazały niedobory składników odżywczych, mogących powodować uszczerbek na zdrowiu pacjentów, jak np.: odwapnienie, zmiękczenie i zniekształcenie kośćca, niedokrwistość, niedotlenienie tkanek , nadmierną pobudliwość mięśniową, drżenie i bolesne skurcze mięśni, stany lękowe, bezsenność, nadciśnienie czy zaburzenia w funkcjonowaniu nerek.

Żywienie pacjentów w szpitalu jest finansowane w ramach kontraktów zawieranych z Narodowym Funduszem Zdrowia na leczenie szpitalne, które obejmują zarówno świadczenia medyczne, jak i towarzyszące. Dzienną stawkę żywieniową w szpitalu ustala kierownik podmiotu leczniczego. Koszty leczenia wraz ze świadczeniami towarzyszącymi są jednak niejednokrotnie wyższe niż wartość kontraktu.

Czy Polacy boją się Legionelli?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie