reklama

Jak zabić karpia? Jak przetrzymywać żywe ryby? Podpowiadamy

Strefa AGROZaktualizowano 
Jak przetrzymywać żywego karpia
Jak przetrzymywać żywego karpia Sławomir Kowalski / Polska Press
Czy w Waszej wannie pływa już karp? A może decydujecie się na zakup już uśmierconej ryby? Główny Inspektorat Weterynarii przypomina obowiązujące zasady.

Im bliżej do świąt Bożego Narodzenia, tym intensywniejsze przygotowania. Najwięcej czasu zabiera nam poszukiwanie prezentów i komponowanie świątecznych dań. Wśród nich jedno z głównych miejsc zajmuje karp czy inne ryby, które wybieramy na wigilijny stół. Główny Lekarz Weterynarii przypomina, że należy stosować ogólne zasady wynikające z ustawy o ochronie zwierząt.

Jak powinno odbywać się uśmiercanie ryb w punktach sprzedaży detalicznej?

Przede wszystkim "uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny polegający na minimalizacji cierpienia". Metodą wskazywaną przez GIW jest uderzenie w część czołową czaszki lub porażenie prądem. Powoduje to utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją, wyjaśnia inspektorat.

Istotne, żeby ryby były zabijane w miejscach wydzielonych, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu. Chodzi o to, żeby obserwatorami nie były osoby postronne. Uśmiercanie ryb jest zabronione w obecności dzieci.

Personel punktu sprzedaży detalicznej uśmiercający ryby musi być pełnoletni. Przepisy określają również wykształcenie takie osoby - co najmniej zasadnicze zawodowe lub 3-letnie doświadczenie przy hodowli ryb.

Kiedy kupujemy żywego karpia czy inną rybę, warto wiedzieć, w jakich warunkach powinna być przetrzymywana.

  • baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach;
  • woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h
  • zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy/l wody;
  • optymalna temp. wody 10oC (+/- 5oC)
  • ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

Przeczytaj też: Jak kupić dobrą rybę na święta? Najwięcej zastrzeżeń do mrożonych ryb [wskazówki]

Najbardziej zalecana jest sprzedaż ryb po uprzednim ich uśmierceniu. Jeśli nie ma takiej możliwości, należy zadbać o dobrostan.
Opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego:

  • bez wody, pozwalające karpiom na wykorzystanie naturalnej wymiany gazowej przez powierzchnię skóry - zasadą stosowania takiego opakowania jest to, aby ryba nie stykała się całą powierzchnią skóry z opakowaniem, jak to np. ma miejsce, gdy ryba zostanie owinięta torbą foliową. W celu zapewnienia wymiany gazowej opakowanie powinno posiadać elementy odsuwające ciało ryby od powierzchni opakowana np. pojemniki z „ożebrowaniem” lub odpowiednio perforowany wkład z tworzywa umieszczony wokół ciała ryby. Dodatkowo torba, w której umieszczona jest ryba, musi pozostawać niezawiązana.

  • z wodą - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do masy wody.

Przeczytaj też: Eksperci mówią, co czeka rolników w przyszłym roku

Zalecenia dla konsumenta dotyczące przenoszenia żywych ryb po zakupieniu ich w sklepie

Zaleca się:

  • aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu, niezależnie od zastosowanego opakowania był jak najkrótszy;
  • aby po zakupie żywej ryby, opakowanej w sposób opisany w pkt 5, nie zmieniać ww. sposobu opakowania w czasie dostarczania żywej ryby domu, tj.:
  • w przypadku opakowań bez wody - nie usuwać elementów pozwalających na odsuniecie ciała ryby od opakowania;
  • w przypadku opakowania z wodą, nie wylewać wody;
  • oraz w obu przypadkach nie uszczelniać opakowania, nie zawiązywać torby
  • tak, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza i tlenu.

Opakowania indywidualnie używane przez klienta w celu przenoszenia ryby żywej powinny spełniać wymagania podane w pkt. 5.

Flow Light
Infogram

Źródło: GIW

Wideo

Materiał oryginalny: Jak zabić karpia? Jak przetrzymywać żywe ryby? Podpowiadamy - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 8

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

n
naja

Ostatnio gdzieś słyszałam jak jeden z kucharzy mówił ze u nich w domu to karpia się mocnym alkoholem zabijało , do pyszczka trochę spirytusu i odłącza się mu układ nerwowy ale czy to prawda ? nie wiem .

u
utopek

Po co zaraz zabijać? UTOPIĆ  w wannie i po karpiu!!!

K
KamilS

Karp to PRLowska tradycja. u nas na stole dorsz, tym bardziej, że ostatnio trochę na Cpt Morganie poszaleliśmy i nam starczy na kilka wigilii ryby. A karp jakoś mi się źle kojarzy z supermarketami i z tym jak się je tam "przechowuje"

t
tramwajarz

Dla mnie to horror zabić karpia. To duża ryba, patrzy na człowieka a ty musisz zabić patrząc jej w oczy. Nie złapiesz żeby walnąć w głowę raz a dobrze bo strasznie śliska. Byłem blady jak ściana.
Następnym razem postanowiłem zabić karpia prądem. Użyłem kilkunastu baterii 9V połączonych w szereg, było ze 150V. Ryba raz się chlasnęła i już się w ogóle nie ruszała, można było działać dalej ale i tak ścięcie nie było łatwe. Potem nie kupowałem już żywych karpi choć bardzo chętnie bym zjadł.

Dodam że nie byłem pewien skuteczności tej metody z prądem ale myślę że faktycznie to najbardziej humanitarna. Rybę położyć na jednym drucie i przyłożyć drugi na jak największej długości. Jeśli ktoś kupuje żywego karpia to można tę metodę zastosować.

d
dgg

to jest chore i tak bedzie zabity

Ś
ŚMIERĆ cRACOVII

Karpia najlepiej zrobić po żydowsku.

 

w
wef

Nie lepiej kupić świeże płaty lub dzwonka? Nie ma skrobania, wnetrzności, zbednego łba (jak ktoś uchy nie gotuje).

b
boze jedyny

co to za artykul ? porabalo was ? jak zabic karpia ? 

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3