W skrócie:
Zbieranie czasznicy olbrzymiej wymaga uważności i wiedzy. Gdy już poznasz ten niezwykły grzyb, otwiera się przed tobą bogactwo kulinarnych możliwości. Pamiętaj, aby zawsze zbierać młode okazy o białym miąższu. Omijaj stare egzemplarze o żółtym kolorze. One nie są smaczne, ani zdrowe, a gorzej się smażą. Wykorzystaj mój prosty przepis na smażoną czasznicę, którą zapamiętają domownicy.
Przepis na smażoną czasznicę olbrzymią
Porcje: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
1 średnia czasznica olbrzymia (około 1-2 kg),
2 jajka,
1 szklanka bułki tartej,
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki masła,
2 łyżki oleju rzepakowego,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka suszonego czosnku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Jak usmażyć czasznicę olbrzymią?
Sposób przygotowania:
Na początku obierz czasznicę z niejadalnej skórki. Następnie pokrój grzyba na plastry o grubości około 1-2 cm.
W jednym talerzu roztrzep jajka, w drugim przygotuj mąkę, a w trzecim bułkę tartą wymieszaną z solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem.
Każdy plaster czasznicy najpierw obtocz tak jak kotleta w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Dzięki temu panierka będzie chrupiąca i złocista.
Na patelni rozgrzej masło z olejem rzepakowym. Smaż plastry grzyba na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony, aż panierka stanie się chrupiąca.
Po usmażeniu, osusz kotlety z czasznicy na papierze kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem możesz posypać danie posiekaną natką pietruszki.
Sposób podania czasznicy
Usmażoną czasznicę możesz podawać tak jak kotlety z purée ziemniaczanym, ugotowaną kaszą gryczaną lub kromką świeżego chleba. Świetnie też smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub mięsnym gulaszem. Wybornie smakuje z porcją surówki z kapusty lub selera korzeniowego.
Niech ten prosty przepis zachęci cię do szukania go podczas weekendowego grzybobrania. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!