MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak zjeść czasznicę olbrzymią? Ten gigantyczny grzyb opanował lasy. Usmaż ją jak kotleta, a zyskasz sycący obiad

Anna Daniluk
Po grzybobraniu czasznicę najlepiej usmażyć tak jak kotleta.
Po grzybobraniu czasznicę najlepiej usmażyć tak jak kotleta. un Zhang/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Jednym z coraz popularniejszych grzybów zbieranych w polskich lasach jest czasznica olbrzymia. Jej wygląd potrafi zafascynować grzybiarzy. Osiąga ogromne rozmiary i może ważyć nawet 10 kilogramów. Czasznica doceniana jest za miękką konsystencję, porównywaną do krojenia chmurki. Poznaj sposób na smażoną czasznicę na obiad.

W skrócie:

Zbieranie czasznicy olbrzymiej wymaga uważności i wiedzy. Gdy już poznasz ten niezwykły grzyb, otwiera się przed tobą bogactwo kulinarnych możliwości. Pamiętaj, aby zawsze zbierać młode okazy o białym miąższu. Omijaj stare egzemplarze o żółtym kolorze. One nie są smaczne, ani zdrowe, a  gorzej się smażą. Wykorzystaj mój prosty przepis na smażoną czasznicę, którą zapamiętają domownicy.

Przepis na smażoną czasznicę olbrzymią

Porcje: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 średnia czasznica olbrzymia (około 1-2 kg),

  • 2 jajka,

  • 1 szklanka bułki tartej,

  • 1 szklanka mąki pszennej,

  • 2 łyżki masła,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Jak usmażyć czasznicę olbrzymią?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz czasznicę z niejadalnej skórki. Następnie pokrój grzyba na plastry o grubości około 1-2 cm.

  2. W jednym talerzu roztrzep jajka, w drugim przygotuj mąkę, a w trzecim bułkę tartą wymieszaną z solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem.

  3. Każdy plaster czasznicy najpierw obtocz tak jak kotleta w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Dzięki temu panierka będzie chrupiąca i złocista.

  4. Na patelni rozgrzej masło z olejem rzepakowym. Smaż plastry grzyba na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony, aż panierka stanie się chrupiąca.

  5. Po usmażeniu, osusz kotlety z czasznicy na papierze kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  6. Przed podaniem możesz  posypać danie posiekaną natką pietruszki.

Sposób podania czasznicy

Usmażoną czasznicę możesz podawać tak jak kotlety z purée ziemniaczanym, ugotowaną kaszą gryczaną lub kromką świeżego chleba. Świetnie też smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub mięsnym gulaszem. Wybornie smakuje z porcją surówki z kapusty lub selera korzeniowego.

Niech ten prosty przepis zachęci cię do szukania go podczas weekendowego grzybobrania. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska