2 z 15
Poprzednie
Następne
Jak zrobić chatkę z piernika? Opolanin, Mistrz Polski w rzeźbieniu w owocach i warzywach, pokaże Wam to krok po kroku. Mamy szablon
Składniki:
Masło, ew. margaryna – 150g
Miód naturalny lub sztuczny – 250g
Cukier – 250 g
Przyprawa korzenna – 20g
Goździki mielone – 5g
Cynamon – 15g
Kakao – 20g
Kawa mielona – 5g
Jaja – 2 sztuki
Mąka tortowa typ 405-450 – 800g
Soda oczyszczona – 20g
Woda – 20g
Papier do pieczenia – 2-3 arkusze
Przyprawa korzenna to mieszanina zmielonych przypraw takich jak: cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele angielskie, papryka. Jeżeli używamy kupnej przyprawy korzennej najlepiej przygotować jej podwójną ilość, np. zamiast podanych 20 g dodać 40 g.
Lukier królewski:
Jajko – 1 sztuka
Kwasek cytrynowy (1 g rozpuszczony w 5 ml wody)
Cukier puder – 240 g
Dodatkowo do dekoracji:
posypki cukrowe
wiórki kokosowe
skórka pomarańczowa
orzechy