Jak zrobić pampuchy? Przepis na drożdżowe kluski na parze. Sprawdź, z czym będą najlepsze

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pampuchy, czyli kluski na parze można podawać na słodko i na słono.
Pampuchy, czyli kluski na parze można podawać na słodko i na słono. pexels.com
Udostępnij:
Pampuchy to tradycyjny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub okazja do podania deseru z sezonowymi owocami. Łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe jest delikatne w smaku i ma lekką strukturę dzięki gotowaniu na parze. Zobacz, jak zrobić pampuchy, znane też jako kluski na parze.

Spis treści

Tradycyjne pampuchy często noszą różne nazwy. Wśród nich można spotkać kluski na parze, parowańce, buchty, knedle, drożdżówki, bułki na parze, pyzy na parze, parowce, parzuchy i kluchy z łacha. Każda z nich odnosi się do ciasta drożdżowego ugotowanego przy pomocy pary wodnej.

Z czym podawać pampuchy?

Kluski na parze są niezwykle uniwersalnym daniem. Można je podawać jako dodatek do sosu mięsnego lub gulaszu. Serwowane w taki sposób często pojawiają się w kuchni czeskiej. Domowe pampuchy, czyli kluski na parze świetnie smakują podawane na słodko. Czasem wystarczy przyrządzić słodki sos waniliowy, aby cieszyć się domowym podwieczorkiem. Jednak w sezonie owocowym warto sięgać po truskawki, maliny lub śliwki. Pampuchy z jagodami to niemal obowiązkowy deser do spożycia w lipcu, gdy owoce są najsmaczniejsze. Buchty na parze można nadziewać owocami lub zostawić je do przygotowania słodkiego sosu. Do pampuchów świetnie sprawdzą się przyprawy np.:

  • cukier z prawdziwą wanilią,
  • mielony cynamon,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Brabantia

Brabantia trzepaczka duża profile nonstick br-363788

59,77 zł31,90 zł-47%
miejsce #2

Zwieger

Zwieger Black Stone Tłuczek Do Ziemniaków (Lo5928)

57,69 zł33,59 zł-42%
miejsce #3

Zwilling

Zwilling professional s podstawowy komplet noży 35602-000

999,00 zł579,00 zł-42%
miejsce #4

Tefal

Tefal Zestaw Przyborów (K210S514)

64,99 zł43,05 zł-34%
miejsce #5

Kuchenprofi

Kuchenprofi Provence Podkładka Pod Gorące Naczynia Czarna ...

117,90 zł89,91 zł-24%
miejsce #6

Zwilling

Zwilling Pro Chochla Do Zupy 32,5 Cm (371600000)

149,00 zł119,00 zł-20%
miejsce #7

Berlinger Haus

Berlinger Haus ZESTAW NOŻY 6 ELE. BERLINGER HAUS i ROSE BH 2543

110,00 zł97,66 zł-11%
miejsce #10

Tefal

Tefal łyżka 2743912

19,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Jak zrobić pampuchy, czyli kluski na parze?

Gotowanie pampuchów na parze może przybierać różne formy. Najprostszą z nich jest umieszczenie ściereczki rozpostartej i obowiązanej na garnku z gotującą się wodą. Jeśli obawiacie się, że końce materiały mogłyby się zapalić, to umieśćcie pampuchy na metalowym sitku nad wrzącą wodą. Aby kluski na parze nie przywierały do sitka, można delikatnie posmarować je ulubionym olejem.

Innymi metodami, które można użyć do uparowania ciasta drożdżowego, są specjalne bambusowe koszyki do gotowania lub używanie elektrycznych parowarów. W każdym z nich uzyska się ostatecznie ten sam efekt, czyli delikatną konsystencję ugotowanego ciasta.

Pampuchy – przepis na kluski na parze jak za dawnych lat

Nasze mamy i babcie często traktowały kluski na parze jako formę deseru. Czasem polewały je stopionym masłem z zarumienioną bułką tartą, innym razem posypywały cukrem wymieszanym z cynamonem.

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniej wody lub mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 g soli
  • opcjonalnie 3 g cukru

Przygotowanie:

  1. Na początku należy zrobić rozczyn z 5 g mąki, drożdży i około 1/3 szklanki mleka. Odstawić na 10 minut.
  2. Po tym czasie trzeba połączyć je z pozostałymi składnikami i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie należy ciasto zagnieść i odrywać porcje ciasto formując w kulki. Można też rozwałkować je na stolnicy i wykrawać szklanką pyzy.
  4. Porcje podzielonego ciasta trzeba odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
  5. Parowańce należy umieścić na garnku z rozłożoną ściereczką z wrzącą wodą.
  6. Ugotowane ciasto trzeba zdjąć delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej.
  7. Parowańce można podać ze skwarkami i zarumienioną cebulą lub na słodko.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Zakaz handlu w niedzielę. Solidarność chce zaostrzenia przepisów

Materiał oryginalny: Jak zrobić pampuchy? Przepis na drożdżowe kluski na parze. Sprawdź, z czym będą najlepsze - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie