MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jakie są najlepsze opolskie potrawy? Będzie można samemu się przekonać

Mateusz Majnusz
Zarząd województwa przekazał 140 tys. zł na organizację 16 wydarzeń, w trakcie których każdy będzie mógł skosztować najlepszych opolskich przysmaków.
Zarząd województwa przekazał 140 tys. zł na organizację 16 wydarzeń, w trakcie których każdy będzie mógł skosztować najlepszych opolskich przysmaków. Arkadiusz Lawrywianiec / Polska Press
Warsztaty, prelekcje, książki kucharskie, stoiska gastronomiczne będą promować nasze regionalne smaki, ale też historię lokalnych społeczności czy tradycji przyrządzania potraw. Zarząd województwa przekazał 140 tys. zł na organizację 16 wydarzeń, w trakcie których każdy będzie mógł skosztować najlepszych opolskich przysmaków.

Pod koniec sierpnia w podopolskich Górkach zaplanowano organizację festynu rodzinnego, podczas którego królować będą placki.

– W tym roku postawiliśmy na wyszukiwanie smaków dzieciństwa – najlepszych placków, jakie znamy ze swojego domu. Na pewno pojawią się te przyrządzane z cukinii, marchewek, ziemniaków z naszych ogrodów. Będzie też na słodko – racuchy, naleśniki, placki drożdżowe, ze śmietaną, na zimno, na szybko – tłumaczy Justyna Szmechta ze Stowarzyszenia „Nasze Górki”.


Kluczbork zaprasza do siebie we wrześniu

Miodowo-mleczne klimaty zapanują natomiast na kluczborskim rynku. To właśnie tam 10 września zaplanowano jarmark wraz z pokazami kulinarnymi i występami artystycznymi.

– Ubiegłoroczną tradycję przerwała pandemia. Mam nadzieję, że tegoroczna edycja pozwoli nam w dalszym ciągu promować miodową tradycję tej części województwa związaną z ks. Dzierżonem i promować mleczne smaki Olesna. Zapraszamy do Kluczborka – zachęca Maria Żurek, prezes Kluczborsko-Oleskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.

W październiku święto pierogów

Kresowo będzie natomiast w Kruszynie i Popielowie. Mieszkańcy skupieni wokół Parafii Rzymskokatolickiej pw. NMP Różańcowej w Kruszynie już po raz szósty organizują Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową. Wydarzenie to z małej lokalnej inicjatywy urosło do imprezy o zasięgu wojewódzkim.

– Zaczynaliśmy od 30 uczestników, ostatnia edycja zgromadziła 500 osób. Naszym gościom zaserwowaliśmy 1200 pierogów. Przygotowujemy wiele niespodzianek, zapraszamy do degustacji naszych potraw kresowych. Zauważamy, że największym powiedzeniem cieszą się potrawy mączne – pierogi z kaszą, ruskie i z kapustą. Niesłabnącą popularność mają też gołąbki ziemniaczane - mówi Anna Drozd, sołtys Kruszyny.

W Popielowie zaplanowano warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży, a w Samorządowym Centrum Kultury w Popielowie swoje produkty promować będą lokalni przedsiębiorcy.

Dokładny harmonogram wszystkich 16 wydarzeń kulinarnych poznamy w ciągu najbliższych tygodni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska