Jedz zdrowo z Olga Chaińską. Zamiast smażyć warzywa, zacznij parować

imo
pixabay.com.pl
Pamiętajmy o tym, by przyrządzać warzywa w taki sposób, by w jak największym stopniu ograniczyć straty witamin. Do utraty cennych wartości odżywczych przyczynia się obróbka termiczna, czyli gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie, gotowanie na parze. Najlepiej więc jeść warzywa na surowo, a jeśli już chcemy przyrządzić je na ciepło, wybierajmy taką obróbkę, która spowoduje jak najmniejsze straty.

Najwięcej witamin tracimy podczas smażenia i gotowania, mniejsze straty ponosimypodczas pieczenia i duszenia, a najmniejsze podczas gotowania na parze. Gotując warzywa zawierające witaminy A, D lub K, zachowujemy ich właściwości, tylko jeśli temperatura gotowania nie przekroczy 160 stopni. Natomiast witaminy z grupy B oraz C są bardzo mało odporne na działanie wrzącej wody. Gdy je do niej włożymy lub w niej pozostawimy, tracimy około 40 procent właściwości. Gotując warzywa, starajmy się, by proces ten trwał możliwie jak najkrócej. Najmniejsze straty witamin i składników odżywczych następują podczas gotowania na parze i duszenia - warzywa mają wtedy także intensywniejszy smak i zapach, warto więc się na nie przestawić.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

Te domowe aktywności pomogą Ci szybko spalić kalorie!

Zdrowy kręgosłup - oto ćwiczenia, które pomogą. Wypróbuj!

Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które na pewno masz w swojej kuchni [ZDJĘCIA]

Te witaminy i mikroelementy wzmocnią twój organizm [ZDJĘCIA]

Nie chcesz zachorować na raka? Oto 6 najważniejszych zasad diety

Lista domowych czynności, które poprawiają zdrowie i urodę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jedz zdrowo z Olga Chaińską. Zamiast smażyć warzywa, zacznij parować - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska