Kamila Porczyk, czterokrotna mistrzyni świata w fitness, poleca Opolankom dietetyczne dania

fot. Archiwum
Kamila Porczyk
Kamila Porczyk fot. Archiwum
Sama zajadam się tymi potrawami, nie wyobrażam sobie na przykład poranka bez placka z płatków owsianych - mówi Kamila Porczyk.

Sylwetka

Sylwetka

Kamila Porczyk mieszka obecnie w Niemczech. Młodość spędziła na Opolszczyźnie, mieszkała wraz z rodzicami w Kolonowskiem. Jako studentka AWF-u w Katowicach w 2000 roku zdobyła swój pierwszy mistrzowski tytuł. Rok temu wzięła udział w telewizyjnym programie "Gwiezdny cyrk" i zwyciężyła.

Mistrzyni poleca dania dietetyczne, a więc bez tłuszczu i węglowodanów. - Jeśli zawierają węglowodany, to te dobre, które uwalniają powoli energię w naszym organizmie. Te dobre węglowodany zawierają nieoczyszczone ryże, ciemne makarony, pieczywo razowe z ziarnami.

Nasz ekspert radzi zrobić takie oto doświadczenie: do jednej szklanki z wodą wrzucić bułkę z białego pieczywa, do drugiej - grahamkę. - Okaże się, że jasna bułka szybko się rozpuści w wodzie. Ciemna - przeciwnie. I tak jest właśnie z energią dostarczaną przez te węglowodany. - mówi mistrzyni fitness. Polecane przez nią potrawy na śniadanie i obiad zawierają natomiast sporo białka. - Jeśli w organizmie występuje deficyt białka - skóra i mięśnie wiotczeją. Co więcej - białko przyspiesza nasz metabolizm - wyjaśnia Kamila Porczyk.

Więcej - na str. www.kamila-porczyk.com

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska