Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karczochy. Zielone, smaczne i zdrowe – dlaczego warto je jeść? [PORADNIK]

mad
Karczochy.
Karczochy. materiały prasowe
Maj to sezon na karczochy. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.

Karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny.

Karczochy to dobry wybór

Sezonowe warzywa warto jeść ze względu na ich świeżość i dostępność, a co za tym idzie obecność substancji odżywczych i dobrą cenę. Kupując karczochy wybierzmy warzywa małe, ale ciężkie, o listkach soczystych, twardych i zbitych. Zwróćmy też uwagę, czy nie odstają one od serca. Nie zapomnijmy przyjrzeć się kolorowi listków - jeżeli są przebarwione zdecydujmy się na inne warzywa. Młode karczochy możemy zjadać w całości, a przy starszych odsuńmy spodnie warstwy i odetnijmy twardą łodyżkę. Nie zapominajmy o skropieniu ich octem lub cytryną. Zapobiegnie to czarnieniu.

Karczochy w kuchni

„Osty o dobrym sercu” możemy przygotowywać na rozmaite sposoby – smażone, gotowane, grillowane, a nawet nadziewane! Będą dobrze smakować w towarzystwie ryb - często podaje się je z anchois, innych warzyw – na przykład kaparów lub pomidorów, oraz jako uzupełnienie sałatek czy dań z makaronem.
- Bardzo dobrym połączeniem są gotowane karczochy z dodatkiem dipów. Doskonale komponują się zarówno z sosem czosnkowym, który nada im delikatności, jak i w wyrazistej wersji, z sosem serowym – radzi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak.
Marynowane warzywa możemy wykorzystać jako przystawkę do dań mięsnych – na zimno i na ciepło. Karczochy nierzadko występują w towarzystwie cytryny (nie tylko zapobiega ona ich czarnieniu, ale także podkreśla smak), ziół i parmezanu. Zmiksowane stworzą doskonałą pastę do kanapek – możliwości jest więc wiele.

Karczochy dla dbających o linię i nie tylko

Cynaryna, inulina, kwas chlorogenowy oraz niacyna – to właśnie ze względu na te substancje w swoim składzie karczochy są cienionym składnikiem zbilansowanej diety. Warto wiedzieć, że wartość odżywcza 100 gramów produktu to tylko 47 kalorii. To dobra wiadomość nie tylko dla osób dbających o linię. Cynaryna pomaga przy kłopotach z układem pokarmowym – reguluje jego działanie, przyspiesza metabolizm oraz stabilizuje poziom cukru we krwi.

Dla osób chcących schudnąć, karczochy to doskonała opcja ze względu na wyjątkowe właściwości spalające lipidy.

Zawarta w karczochach inulina, podobnie jak błonnik, pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości i zapobiegając nagłym napadom głodu. Kwas chlorogenowy to także cenny antyoksydant, który dodatkowo zmniejsza ilość węglowodanów wchłanianych w przewodzie pokarmowym. Ostatni z dobroczynnych związków, w które bogate są karczochy to niacyna, znana jako witamina B3. Uczestniczy ona w rozpadzie kwasów tłuszczowych i reguluje poziom cholesterolu. Uważa się też, że spożywanie karczochów zapobiega rozwojowi nowotworów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska