Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karnawałowe przekąski: ptysie z nadzieniem z awokado i serka [PRZEPIS]

mad
Przekąska karnawałowa: wytrawne ptysie.
Przekąska karnawałowa: wytrawne ptysie. Paweł Epler
Przepis na karnawałową przekąskę: wytrawne ptysie.

Przekąska na karnawał. Jakie przekąski można podać na karnawałowe przyjęcie? Idealne będą wytrawne ptysie. Przepisem podzieliła się Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga Lady Kitchen. Warto tam zajrzeć, bo przed każdym sprawdzonym i niebanalnym przepisem pani Agnieszka zamieszcza felietony – pełne humoru i trafnych uwag na temat otaczającej nas rzeczywistości.

Składniki na ptysie

  • szklanka mąki
  • szklanka wody
  • pół kostki masła dobrej jakości (100 g)
  • 3-4 łyżki startego na drobnych oczkach ostrego sera
  • 4 jajka

Składniki na mus z awokado

  • 2 ładne awokado
  • sok z połowy cytryny
  • ser feta kostka niebieska z Mlekowity (dbający o linię zamieniają na coś odtłuszczonego typu kanapkowego)
  • pęczek szczypiorku
  • jedna cebula czerwona drobno pokrojona
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie
Do rondla (najlepiej pokrytego teflonem, może być nawet głębsza patelnia) lub do czegoś, w czym potrawa nie przywiera, wlać wodę i wrzucić masło. Mieszać aż masło się rozpuści i zabulgota wody. Wtedy szybkim ruchem wsypać szklankę mąki, zestawić z palnika i wymieszać energicznie, najlepiej drewnianą szpatułką. Utworzy się zwarta kula ciasta. Wtedy rondel postawić na mały ogień i cały czas mieszać (2-3 minuty), żeby się mąka zaparzyła. Ciasto przełożyć do miski i wystudzić.
Jak już będzie ostudzone, wbijać po jajku i mikserem wkręcać je w ciasto. Robi się fajne, gęste ciasto. Do niego wrzucić ser i wymieszać.
Zaczać formować ptysie. Jeśli macie rękaw cukierniczy, to sprawa prosta, założyć końcówkę i wycisnąć dowolne kształty. Jak nie macie, to też nic się nie dzieje. Małą łyżeczką ułożyć na blaszce w miarę równe kulki. Ptysie rosną, więc należy zachować spore odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut.
Mus. Ser oraz obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado zblen­dować razem z jogurtem. Ma być gęsty mus. Jak będzie za mało jogurtu, to ostrożnie go dodać. Do musu dokładamy posiekany szczypior, wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Doprawić do smaku.
Ptysie przekrojone na pół faszerować sporą ilością musu i nakryć drugą połówką. W mus wcisnąć pół plasterka świeżego ogórka.

O ptysiach pani Agnieszka pisze tak: (...) przyjęcia w domach nie są takie złe jakby się wydawało. (...). Co podać, żeby koleżanki z zazdrości zzieleniały? Paluszki, krakersy i kanapki już nie robią szału. Teraz naród domaga się fingerfoodów, comfortfoodów i innych foodów, o których się naczytał. To może ptysie? Mało roboty. Efektownie wglądają. Są w miarę zdrowe, bo zrobimy je nie na słodko, a na słono. Są małe, więc można je wpakować na raz do ust unikając dylematów „jak zjeść, żeby się nie uwalić po czubek głowy?”...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska