- Trwające wydarzenie to kontynuacja promocji karpia jako produktu lokalnego, pochodzącego z naszych hodowli. Pokazujemy, że tę rybę można podawać nie tylko, jak to ma miejsce najczęściej, na Boże Narodzenie, ale też poza świętami i to w różnej formie - choćby ryb czy klopsików - tłumaczy Jakub Roszuk, prezes Rybackiej Lokalnej Grupy Działania "Opolszczyzna"
- Co więcej, zależy nam także na kooperacji lokalnych wytwórców. Dzięki małym odległościom pomiędzy nimi, restauratorzy mogą pozyskać karpia prosto ze stawu, którego mogą przyrządzić z lokalną śmietaną czy serem. To wszystko czyni tutejszego karpia wyjątkowym - dopowiada Roszuk.
W programie przewidziano nie tylko konkursowe zmagania zawodowych kucharzy, ale też... "grubych ryb" opolskiej polityki i urzędników. Popis kulinarnych umiejętności dał w sobotę między innymi Andrzej Buła, marszałek województwa opolskiego, który przyrządzał zupę rybną.
- Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest kilka rodzajów ryb, wówczas mamy całą gamę smaków w talerzu. Do tego oczywiście dobrze ugotowany wywar na cząstkach szkieletu rybnego i odpowiedni doprawienie. Wtedy uzyskamy naprawdę pyszną zupę rybną - tłumaczy marszałek.
Święto karpia to również czas dla sztuki. - Prezentujemy wyroby grupy Dekoart, która wykonuje rękodzieło. Ponadto sprzedajemy też ciasto. Zbieramy w ten sposób środki na wyjazdy naszej grupy tanecznej "Senioritas" i zespołu wokalnego. Obie formacje są niezwykle uzdolnione, a ich występy zawsze cieszą publiczność - mówi nam Anna Franczyk z zarządu Nienodlińskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku.
W niedzielę 9. Święto Karpia Opolskiego rozpocznie się o 8.00 zawodami wędkarskimi organizowanymi na Stawie Zamkowym. Później zabawa znów zagości wokół zamku. Wstęp bezpłatny.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?