Karp opolski i ser kozi bazowymi produktami w konkursie kulinarnym w Niemodlinie. Zobaczcie potrawy!

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Konkurs kulinarny "Czas na rybę" na Zamku Niemodlin i Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego.
Konkurs kulinarny "Czas na rybę" na Zamku Niemodlin i Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego. Edyta Hanszke
W niedzielę o tytuł zwycięzcy walczyło sześć zespołów zawodowych kucharzy z całej Polski, w sobotę juniorzy ze szkół gastronomicznych. Serwowali opolskiego karpia w towarzystwie sera koziego z opolskiego gospodarstwa Kozi Dar.

Profesjonalny konkurs kulinarny organizowany był po raz trzeci przez Rybacką Lokalną Grupę Działania "Opolszczyzna".

Konkurs odbył się tradycyjnie w pierwszy weekend października, podczas Wojewódzkiego Święta Karpia, na Zamku Książęcym w Niemodlinie.

W niedzielę o tytuł najlepszego rywalizowało b zespołów zawodowych kucharzy wyłonionych wcześniej w eliminacjach.

Przygotowali:

  • nr 1 - Drużyna z Radisson Blu Hotel, Kraków: Bartosz Lenda i Patryk Studziński - fumus
  • nr 2 - Gościniec pod lasem i Za Kulisami: Tomasz Mielniczuk, Tadeusz Węcławik - karp z sernikiem , sałata z czerwonej porzeczki, sos na bazie maślanki z esencją laurową
  • nr 3 - Bursztynowa Bistro: Norbert Koch i Jan Krawczyk - szafirowy karp
  • nr 4 - Grand Hotel Boutique: Marek Filimowski, Szymon Tomaka: filet z karpia podany z kulebiakiem, terriną rybną, kozim serem i galaretką z buraka w towarzystwie sosu kurkowego.
  • nr 5 - ArtHotel Wrocław: Dawid Jędrzejczyk, Tobiasz Nowak - Karp/ babeczka serowa/ podgrzybek/ ziemniak/ koper
  • nr 6 - Restauracja Agawa: Arkadiusz Dziakowski, Mariusz Drałus - Opolski karp podany na trzy sposoby, z pianą z koziego sera oraz chipsem ze skóry karpia

Ich pracę oceniali sędziowie z całej Polski, reprezentujący stowarzyszenia kucharskie, wśród nich Kurt Scheller.

Zwycięzcami zostali:

  • I miejsce - Bursztynowa Bistro: Norbert Koch i Jan Krawczyk
  • II miejsce - Gościniec Pod Lasem i Za Kulisami: Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik
  • III miejsce - Grand Hotel Boutique: Marek Filimowski i Szymon Tomaka

- Celem konkursu jest promocja opolskiego karpia, a przy okazji innych lokalnych produktów. W tym roku są nimi sery kozie z gospodarstwa Kozi Dar z Chudoby - powiedziała Aleksandra Czerkawska z Rybackiej LGD.

W sobotę w Niemodlinie w konkursie Czas na rybę Junior rywalizowało sześć drużyn ze szkół gastronomicznych.

Miejsca na podium zajęli:

  • I - Zespół Szkół Ekonomicznych - Technikum nr 2 z Wodzisławia Śląskiego w składzie: Anna Elsner i Sylwia Smyczek
  • II - Zespół Szkół Gastronomicznych - Technikum nr 9 z Wrocławia w składzie: Wiktoria Madaj i Jakub Januszkiewicz
  • III - Zespół Szkół Gospodarczych z Rzeszowa w składzie: Sebastian Jawor i Karol Słowik

Nagrody finansowe za pierwsze trzy miejsca zostały sfinansowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego, nagrody rzeczowe za miejsca 4-6 zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska