Karp opolski i ser kozi bazowymi produktami w konkursie kulinarnym w Niemodlinie. Zobaczcie potrawy!

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Konkurs kulinarny "Czas na rybę" na Zamku Niemodlin i Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego. Edyta Hanszke
W niedzielę o tytuł zwycięzcy walczyło sześć zespołów zawodowych kucharzy z całej Polski, w sobotę juniorzy ze szkół gastronomicznych. Serwowali opolskiego karpia w towarzystwie sera koziego z opolskiego gospodarstwa Kozi Dar.

Profesjonalny konkurs kulinarny organizowany był po raz trzeci przez Rybacką Lokalną Grupę Działania "Opolszczyzna".

Konkurs odbył się tradycyjnie w pierwszy weekend października, podczas Wojewódzkiego Święta Karpia, na Zamku Książęcym w Niemodlinie.

W niedzielę o tytuł najlepszego rywalizowało b zespołów zawodowych kucharzy wyłonionych wcześniej w eliminacjach.

Przygotowali:

  • nr 1 - Drużyna z Radisson Blu Hotel, Kraków: Bartosz Lenda i Patryk Studziński - fumus
  • nr 2 - Gościniec pod lasem i Za Kulisami: Tomasz Mielniczuk, Tadeusz Węcławik - karp z sernikiem , sałata z czerwonej porzeczki, sos na bazie maślanki z esencją laurową
  • nr 3 - Bursztynowa Bistro: Norbert Koch i Jan Krawczyk - szafirowy karp
  • nr 4 - Grand Hotel Boutique: Marek Filimowski, Szymon Tomaka: filet z karpia podany z kulebiakiem, terriną rybną, kozim serem i galaretką z buraka w towarzystwie sosu kurkowego.
  • nr 5 - ArtHotel Wrocław: Dawid Jędrzejczyk, Tobiasz Nowak - Karp/ babeczka serowa/ podgrzybek/ ziemniak/ koper
  • nr 6 - Restauracja Agawa: Arkadiusz Dziakowski, Mariusz Drałus - Opolski karp podany na trzy sposoby, z pianą z koziego sera oraz chipsem ze skóry karpia

Ich pracę oceniali sędziowie z całej Polski, reprezentujący stowarzyszenia kucharskie, wśród nich Kurt Scheller.

Zwycięzcami zostali:

  • I miejsce - Bursztynowa Bistro: Norbert Koch i Jan Krawczyk
  • II miejsce - Gościniec Pod Lasem i Za Kulisami: Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik
  • III miejsce - Grand Hotel Boutique: Marek Filimowski i Szymon Tomaka

- Celem konkursu jest promocja opolskiego karpia, a przy okazji innych lokalnych produktów. W tym roku są nimi sery kozie z gospodarstwa Kozi Dar z Chudoby - powiedziała Aleksandra Czerkawska z Rybackiej LGD.

W sobotę w Niemodlinie w konkursie Czas na rybę Junior rywalizowało sześć drużyn ze szkół gastronomicznych.

Miejsca na podium zajęli:

  • I - Zespół Szkół Ekonomicznych - Technikum nr 2 z Wodzisławia Śląskiego w składzie: Anna Elsner i Sylwia Smyczek
  • II - Zespół Szkół Gastronomicznych - Technikum nr 9 z Wrocławia w składzie: Wiktoria Madaj i Jakub Januszkiewicz
  • III - Zespół Szkół Gospodarczych z Rzeszowa w składzie: Sebastian Jawor i Karol Słowik

Nagrody finansowe za pierwsze trzy miejsca zostały sfinansowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego, nagrody rzeczowe za miejsca 4-6 zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Restauratorzy załamani decyzją premiera

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3