Tradycyjny karp smażony nie tylko na Wigilię. Poznaj przepis na proste danie rybne na Boże Narodzenie. Chrupiąca panierka dodaje smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny karp smażony jest w panierce z bułki tartej i podany z plastrem cytryny.
Tradycyjny karp smażony jest w panierce z bułki tartej i podany z plastrem cytryny. 123rf.com/teresaterra/zdjęcia ilustracyjne

W skrócie

Najważniejsze, aby wybierać karpia, który nie pachnie błotem. Jeżeli karp miałby posmak mułu, to warto przed smażeniem wymoczyć go w mleku. Dzięki temu przykry smak zostanie szybko wyeliminowany. Sprawdź niezawodny przepis na smażonego karpia.

Karp smażony – przepis na Wigilię

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 30 minut moczenia ryby w mleku).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 karp oczyszczony o wadzie 1,5 kg,
  • 150 g mąki pszennej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól.

Opcjonalnie:

  • 400 ml mleka.

Zobacz także: Ryba w soli zwycięzcy „MasterChefa”. Przepis na pieczoną doradę. Dodaj białko do soli i sprawdź, co się stanie

Jak usmażyć karpia?

Przygotowanie:

  1. Całego karpia należy wypatroszyć, oczyścić z łusek, pozbawić głowy i płetw. Płaty karpia należy tylko pozbawić łusek i płetw.
  2. Rybę należy wypłukać pod bieżącą wodą w środku i na zewnątrz.
  3. Karpia należy pokroić w tzw. dzwonka. Opcjonalnie można moczyć go w mleku przez godzinę w lodówce, aby uzyskać delikatniejszy smak.
  4. Dzwonka karpia następnie należy obtoczyć w mące pszennej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Karp powinien być smażony na średnim palniku z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  5. Jeśli mąka z panierki zaczyna dymić lub palić się na patelni, to polecamy zmienić patelnię lub umyć używaną. W przeciwnym razie kawałki karpia nie będą równomiernie usmażone i przyjmą zapach spalonej mąki.
  6. Na koniec karp smażony powinien być doprawiony solą. Usmażony karp jest gotowy do podania.

Czym przyprawić karpia?

Do smażonego karpia warto podać połówki cytryny, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Ponadto karpia można przyprawiać mieszanką przypraw przygotowaną z suszonych ziół np.:

Do mleka używanego do namaczania ryby można też dodać pokrojone plastry cebuli. Ponadto do karpia pasują tradycyjne zioła takie jak natka pietruszki czy świeży koperek. Znakomicie smakuje karp smażony w panierce. Wtedy zioła suszone warto dodawać do bułki tartej.

Czytaj także: Przepis na zupę rybną z karpią

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjny karp smażony nie tylko na Wigilię. Poznaj przepis na proste danie rybne na Boże Narodzenie. Chrupiąca panierka dodaje smaku - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska