Początek chowu i hodowli karpia królewskiego w okolicach Niemodlina sięga XIV wieku. W XV stuleciu, za sprawą śląskich cystersów na terenie dzisiejszej gminy powstały nowe stawy, zapewniające świeże ryby w okresie bardzo licznych w owych czasach postów.
Już 100 lat później dochód ze sprzedaży ryb stanowił aż 40 proc. dochodów w niemodlińskiej części ówczesnych dóbr książęcych.
Galicyjskiego karpia królewskiego, będącego pierwowzorem obecnego karpia, wprowadzono do hodowli pod koniec XIX wieku i wkrótce potem śląska hodowla stawowa została liderem ówczesnej Europy, wyprzedzając Czechy, Austrię oraz inne prowincje niemieckie. Po II wojnie światowej w Niemodlinie utworzono Rejonowy Zespół Rybacki, a w 1960 roku powstało działające do dziś Gospodarstwo Rybackie. Prowadzi ono hodowlę ryb na obszarze około 710 ha stawów w powiecie opolskim oraz 250 ha w powiecie raciborskim, produkując co roku około 400 ton karpia dla odbiorców z całego kraju.
Najnowszy produkt tradycyjny Opolszczyzny rośnie w pełnym trzyletnim cyklu hodowlanym, w oparciu o własne stado rozrodowe. Jakość, a co za tym idzie smak, karp niemodliński zawdzięcza pokarmom naturalnym, pochodzącym z odpowiednio uprawianego i nawożonego dna stawów. Ponadto ryby dokarmiane są ekologiczną paszą zbożową. O rejestrację karpia niemodlińskiego zabiegało tamtejsze Gospodarstwo Rybackie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?