Karp z ziołami

PRZEPIS

  • Składniki:

sprawiony karp (ok. 1,3kg )
sól
pieprz czarny i ziołowy do smaku
ulubione świeże zioła ( rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki, itp.)
masło klarowane

  • Przygotowanie:

Karpia doprawiamy solą i pieprzem. Do brzucha wkładamy kilka gałązek ulubionych ziół i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowaną rybę smażymy powoli na klarowanym maśle z obu stron. Zioła wyciągamy dopiero, gdy karp będzie gotowy.

Karp w galarecie

PRZEPIS

  • Składniki:
włoszczyzna
1 średni karp
sól
biały pieprz do smaku
kilka plastrów żółtego sera edamskiego
natka z pietruszki
żelatyna
cytryna
  • Przygotowanie:

Warzywa kroimy w cząstki, rybę porcjujemy i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy razem z głową przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy rybę z wywaru. Wywar przecedzamy, odmierzamy jego ilość i zaprawiamy żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Z plastrów sera wycinamy ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Układamy je na dnie półmiska, dodajemy listki pietruszki. Obieramy rybę z ości i układamy ją w naczyniu. Całość zalewamy przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wykładamy każdą porcję na talerzyk. Podajemy z cząstkami cytryny.