Kto twierdzi, że aby zrobić dobrą kawę, wystarczy ją zalać gorącą wodą, jest w błędzie. Kawa pani Ireny to istny majstersztyk! Spróbujcie.

Wydrukować przepis na kawę? Też zastanawialiśmy się dłuższą chwilę, czy to dobry pomysł. No bo to przecież zwykły napój, pijany codziennie przez miliony... Ale kiedy postanowiliśmy przepis wypróbować i kawę zaparzyliśmy, już nie było wątpliwości!

Kawa przepisu pani Ireny nie ma sobie równych! Fantastyczny jest przede wszystkim aromat, w którym wyraźnie czuć dodawane przyprawy - imbir, kardamon i cynamon. Ale smak też jest nieprzeciętny! Okazuje się, że kawa posłodzona miodem (my praktykowaliśmy spadziowy) jest pyszna!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na kkownacka@nto.pl lub adres ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> kubek wody (0,3-0,35 l)
> dwie płaskie łyżeczki kawy mielonej
> imbir w proszku
> kardamon w proszku
> cynamon w proszku
> spora łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

> Ugotować wodę, dodać dwie płaskie łyżeczki kawy i znów gotować na małym ogniu 1,5-2 minut (dokładnie, z zegarkiem w ręku!).
> Ugotowaną kawę pokropić kilkoma kroplami zwykłej nieprzegotowanej wody.
> Przelać do kubka i dodać po szczypcie kardamonu, imbiru i cynamonu.
> Posłodzić miodem, najlepiej akacjowym.