Za rok konkurs odbędzie się u nas.
Impreza odbyła się na zamku w Dubiecku (Podkarpacie). Do tegorocznych zmagań stanęło osiem ekip, m.in. słynne zamkowe restauracje z Baranowa Sandomierskiego i Krasiczyna oraz mający na koncie liczne sukcesy lokal Myśliwskie Smaki Lubelszczyzny.
Zobacz: Opole. Kolejna nagroda dla ECO
- Postanowiłem przekonać szefa, żebyśmy wzięli udział w rywalizacji w Dubiecku. Zgodził się i cieszy mnie, że nie zawiodłem jego zaufania - mówi Kamil Morkisz, który mimo zaledwie 25 lat ma już siedmioletnie doświadczenie w zawodzie kucharza, a od czterech lat jest szefem kuchni. Pochodzi ze Śląska pracował w wielu restauracjach m.in. Warszawy, Śląska i Kielecczyzny.
Wędzona szynka marynowana w mleku i pokrzywach, a później pieczona w kapuście z grzybami, marynowana i wędzona karkówka, sałatka z kaszy pęczak z boczkiem wędzonym ogórkami i papryką, opolski kołocz oraz kociołek z poprzekładanym mięsem, ziemniakami i kapustą, a do tego pasztety własnej roboty - tak wyglądało menu zaprezentowane przez Villę Vanillę podczas konkursu w Dubiecku.
- Łącznie przygotowaliśmy 345 kg jedzenia, co wymagało tygodniowej pracy całego zespołu - opowiada Alicja Kocem, menedżerka sławięcickiego lokalu. - Postawiliśmy na tradycyjną staropolską kuchnię i dzięki kulinarnemu mistrzostwu Kamila okazało się to strzałem w dziesiątkę.
Konkurencja też nie zasypiała gruszek w popiele, serwując m.in. dzika w żubrówce, pasztet zamkowy, wyborną kwaśnicę oraz suskę sechlońską, czyli podsuszane i wędzone śliwki z pestkami - oficjalny produkt regionalny spod Limanowej.
Wyboru zwycięskiej restauracji dokonała publiczność. Każdy gość IX Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych Regionów na wstępie mógł kupić cegiełki o wartości 4 zł, uprawniające do skosztowania smakołyków. Cały dochód z cegiełek został przeznaczony na zakup karetki pogotowia dla Podkarpackiego Hospicjum Dziecięcego.
Udało się w ten sposób zebrać kilkanaście tysięcy zł. Werdykt podniebień gości imprezy był jednoznaczny - na prezentację kulinarną Villi Vanilli zagłosowało 921 uczestników święta polskiej kuchni, konsumując tyle właśnie obfitych porcji smakowitości.
- Gdy policzono głosy, padło pod naszym adresem tylko jedno pytanie: czy zgadzamy się zorganizować w Kędzierzynie-Koźlu przyszłoroczne X Jubileuszowe Ogólnopolskie Prezentacje Kulinarne Regionów - relacjonuje Kamil Morkisz. - Długo się nie zastanawialiśmy, chociaż taka impreza to ogrom pracy.
Zobacz: Kolejne wyróżnienie dla biura podróży ITAKA
Prezentacje kulinarne to bowiem nie tylko ogrom jedzenia, ale także multum dodatkowych atrakcji. W Dubiecku kilka dni temu odbył się np. pokaz naukowy, w trakcie którego można było zważyć powietrze czy dowiedzieć się, dlaczego stalowy samolot unosi się w powietrzu. Pokazy urządzali słynni kucharze, a imprezę prowadził Krzysztof Skiba.
- Za rok z okazji jubileuszu będziemy musieli przygotować w Sławięcicach jeszcze więcej takich atrakcji, Ale damy radę! - zapewnia mistrz Łukasz Morkisz.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?