Kelnerzy dyskutowali w Brzegu o przyszłości zawodu

Jarosław Staśkiewicz
Jarosław Staśkiewicz
Kelnerzy chcą doskonalić się na szkoleniach, takich jak to, które wiosną organizowali w Brzegu.
Kelnerzy chcą doskonalić się na szkoleniach, takich jak to, które wiosną organizowali w Brzegu. Jarosław Staśkiewicz
Dziś w restauracji Romeo spotkały się władze Stowarzyszenia Kelnerów Polskich. Ta działająca od ponad roku branżowa organizacja postawiła sobie za cel podniesienie rangi zawodu kelnera.

Miejsce spotkania nie było przypadkowe: jednym z założycieli i aktywnych działaczy SKP jest brzeski kelner Jacek Biechowiak, a wiceprezesem stowarzyszenia jest również brzeżanin Jacek Najduch.

- Na razie skupiamy kelnerów z Lubelszczyzny, Mazowsza i Opolszczyzny, ale jednym z celów, które sobie dzisiaj postawiliśmy jest rozszerzenie działalności na całą Polskę - mówił Jacek Biechowiak.

- Chcemy popularyzować ten zawód wśród młodych ludzi i zmienić postrzeganie nas przez społeczeństwo - dodawał Bernard Sitarski, wiceprezes SKP.

- Chodzi o to, by niezależnie od tego, czy gość wchodzi do pięciogwiazdkowego czy dwugwiazdkowego hotelu, albo do wolno stojącej restauracji, zawsze czuł profesjonalną opiekę z naszej strony - mówili kelnerzy.

- Poruszaliśmy również temat szkoleń prowadzonych przez SKP - relacjonował Jacek Biechowiak. - Dążymy to tego, by niezależnie od osoby prowadzącej takie warsztaty, miały one podobną formułę i jednakowy, wysoki poziom.

Kelnerzy zaplanowali już pierwsze regionalne mistrzostwa: przeprowadzone zostaną one w listopadzie na Lubelszczyźnie.

- To będzie okazja do pokazania się naszego stowarzyszenia i kolejny krok do wypracowania dobrej marki naszej organizacji - podkreślał prezes Robert Golec.

Chętni do wstąpienia do SKP mogą znaleźć kontakt na stronie www.stkp.pl

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

w
wymagająca
Qurwa co to jest??!! Zamiast wódkę serwować i galaretkę przynosić to pieprzą niczym Tusk lub inny niesioł.

chyba lepiej pić wódeczkę z czystych kielonków, nie? A nie każdy kelner czy właściciel knajpy o tym wie hłe hłe
g
gościówka

może w końcu zwykły człowiek, a nie tylko VIP, będzie obsługiwany jak gość, ktoś ważny i mile widziany, a nie jak piąte koło u wozu - jak to zazwyczaj bywa w lokalach pretendujących do miana "ekskluzywnych"...

G
Gość

Qurwa co to jest??!! Zamiast wódkę serwować i galaretkę przynosić to pieprzą niczym Tusk lub inny niesioł.

J
Jola

I co na to Tapirowany Jacek z Towarowej?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3