Czytelnik z Opola: - Pracuję w ochronie 24 godziny na dobę. Dozorując obiekty, dziennie pokonuję pieszo 7-km trasę. Czy należą się nam posiłki profilaktyczne?
Zobacz: Przerwa w pracy. Ile nam się należy?
- Niewykluczone, że tak, ale wpierw trzeba to ustalić. Problem ten reguluje rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60 poz. 279), gdzie zawarto ustalenia, na jakich zasadach pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom (zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych) nieodpłatne posiłki - jedno danie gorące oraz napojów.
W pierwszej kolejności pracodawca winien ustalić wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym w czasie dniówki roboczej. Takie „opomiarowanie” może zlecić wyspecjalizowanym podmiotom.
Gdy ustali wykaz takich stanowisk (np. drogą regulaminu), powinien niezwłocznie przystąpić do wydawania posiłków o odpowiedniej kaloryczności (ok. 1000 kcal) oraz składzie (posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek). O zróżnicowaniu pojęcia „wysiłek” można przeczytać w paragrafie 3 rozporządzenia.
Zobacz: Ile dni wolnego na opiekę nad dzieckiem?
Jeśli pracodawca odmawia podjęcia działań w tym zakresie lub lekceważy Wasze wnioski, to sugeruję, by zwrócić się w tej sprawie do zakładowego społecznego inspektora pracy lub do związków zawodowych (o ile działają u tego pracodawcy) bądź właściwego okręgowego inspektoratu pracy z wnioskiem o interwencję.
Wnioskodawcy przedstawiający takie roszczenia korzystają z pełnej poufności swoich danych, a pracodawcy nie są informowani o tym, że czynności kontrolne dokonywane są na konkretny wniosek.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?