W skrócie
Domowy cheeseburger to po prostu kotlet wołowy z plastrem sera żółtego w bułce z sezamem z warzywami. Smakosze ze Stanów Zjednoczonych zawdzięczają ten przysmak najprawdopodobniej Lionelowi Sternbergowi, który jako pierwszy w latach 20. XX wieku podał burgera z serem. Poza klasycznym cheeseburgerem istnieje odmiana kotleta znana jako Juicy Lucy. Ser dodany jest do mięsa, wymieszany i smażony, aż do zarumienienia i rozpuszczenia sera. W każdej z wersji cheeseburger smakuje wyśmienicie, a w mini wersji sprawdzi się na imprezową przystawkę. Możesz nim świętować Dzień Cheeseburgera przypadający 18 września.
Cheeseburger z grilla – niezawodny przepis na domowy fast food
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 4 bułki z sezamem do hamburgerów,
- 4 plastry sera cheddar,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 plastry pomidora,
- kilka liści sałaty,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki musztardy,
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire.
Do podania:
- 2 łyżki ketchupu,
- 2 ogórki kiszone.
Jak zrobić tradycyjnego cheeseburgera?
Sposób przygotowania:
- W dużej misce mieszałam mięso mielone z solą, pieprzem i sosem Worcestershire.
- Formuję cztery kotlety o grubości około 2 cm. Przed smażeniem delikatnie wyrównałam przez papier do pieczenia, dociskając patelnią. Dzięki temu równomiernie się usmażą.
- Domowe burgery wysmarowałam oliwą z oliwek.
- Na rozgrzanym grillu umieszczam kotlety wołowe.
- Można też położyć je na gorącej patelni grillowej lub tradycyjnej z mieszaniną rozpuszczonego masła i oliwy z oliwek.
- W każdym przypadku smażyłam burgery około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze usmażone i soczyste.
- Pod koniec smażenia (minuta przed zdjęciem z ognia) nałożyłam na każdego kotleta plaster cheddara, aby się roztopił.
- Patelnię rozgrzałam na średniej mocy palnika. Pokroiłam cebulę w cienkie plastry i smażyłam na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieje.
- Bułki z sezamem przekroiłam na pół i położyłam na patelni do zarumienienia środkiem do dołu.
- Na środku bułki rozsmarowałam majonez, położyłam liść sałaty, plaster pomidora, kotleta wołowego z cheddarem, karmelizowaną cebulę, plaster kiszonego ogórka i polałam ketchupem lub musztardą.
- Cheeseburgera zamknęłam drugą częścią bułki z sezamem i wbiłam patyk do szaszłyków, który ustabilizował konstrukcję.
Sposób podania cheeseburgera
Domowy fast food sprawdza się z własnoręcznie przygotowanymi frytkami, pieczonymi ziemniakami lub chipsami. Cheeseburgera podaję także z domową surówką colesław lub surówką z młodej kapusty. Do cheeseburgera można także podać własnoręcznie zrobiony sos winegret.
Źródło:
- Milestones: Feb. 7, 1964 - Time
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: