2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in....
fot. pixabay.com

Kochasz czekoladę? To świetnie! Teraz masz 8 powodów, żeby jeść ją z czystym sumieniem. Sprawdź, jak czekolada działa na twój organizm?

Czekolada a miażdżyca

Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in. katechiny, epikatechiny, gallokatechiny). Regularne spożywanie kilku kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao może stymulować rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a w konsekwencji – zmniejszać zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej. Ma to związek z jego wpływem na syntezę tlenku azotu, który reguluje pracę naczyń krwionośnych.

Zobacz również

Leszek Świętochowski nowym prezesem stadniny koni w Janowie Podlaskim

Leszek Świętochowski nowym prezesem stadniny koni w Janowie Podlaskim

Nowe sztuczne boisko przy Milionowej 1. Zawodnicy AKS SMS Łódź już trenują

Nowe sztuczne boisko przy Milionowej 1. Zawodnicy AKS SMS Łódź już trenują

Polecamy

Zacięty mecz Zielińskiego i Nysa w Madrycie! Zwycięstwo było na wyciągnięcie ręki

Zacięty mecz Zielińskiego i Nysa w Madrycie! Zwycięstwo było na wyciągnięcie ręki

Oto premia dla Wisły za zdobycie Pucharu Polski

Oto premia dla Wisły za zdobycie Pucharu Polski

Wyjąć więcej, niż się włożyło? To sztuka...

Wyjąć więcej, niż się włożyło? To sztuka...