W skrócie:
Soczysta wieprzowina po syczuańsku to doskonała potrawa dla smakoszy kuchni chińskiej. Jej zalety docenią miłośnicy pikantnych smaków. Zrobisz je szybko, prosto i bez zbędnych wzmacniaczy smaku np.: glutaminianu sodu w proszku. Oryginalne składniki są coraz łatwiej dostępne, a to zapewni odpowiedni smak niemal jak z podróży po Azji. Moja znajoma dodaje do niego także odrobinę mielonego imbiru w proszku, aby zintensyfikować smak i aromat mięsa. Gotowe danie znakomicie smakuje z makaronem ryżowym lub ugotowanym na sypko ryżem.
Wieprzowina po syczuańsku – aromatyczny przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g polędwicy wieprzowej,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
2 ząbki czosnku,
1 kawałek imbiru,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka octu ryżowego, jabłkowego lub soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka pasty chili,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1/4 szklanki wody,
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego,
2 cebule dymki.
Do podania:
1 łyżka posiekanych listków kolendry,
1 łyżka uprażonego sezamu.
Jak zrobić wieprzowinę po syczuańsku?
Sposób przygotowania:
Na początku pokrój polędwicę wieprzową na 2 cm paski.
W misce wymieszaj mięso z mąką ziemniaczaną. Pokryj nią równomiernie wieprzowinę. Odstaw na kilka minut.
Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy na średniej mocy palnika. Dodaj wieprzowinę i smaż, aż mięso będzie złociste i chrupiące. Wyjmij mięso z patelni i odstaw na bok.
Na tej samej patelni dodaj posiekany czosnek i drobno posiekany 2 cm kawałek imbiru.
Smaż wszystkie składniki przez około 1 minutę, aż uwolnią aromat.
Następnie dodaj pokrojoną w plastry paprykę i smaż przez 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną.
W szklance wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, pastę chili i wodę.
Powstałą mieszaninę wlej na patelnię i gotuj przez około 3 minuty na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Do patelni z warzywami i sosem dodaj usmażoną wcześniej polędwiczkę wieprzową.
Precyzyjnie wymieszaj, aby mięso dobrze pokryło się sosem.
Dopraw zmielonym pieprzem syczuańskim i dorzuć posiekane cebule dymki.
Wieprzowinę po syczuańsku smaż przez kolejne 2 minuty.
Domowa wieprzowina po syczuańsku jest gotowa do podania.
Opcjonalnie posyp ją posiekanymi listkami kolendry i posyp uprażonym białym sezamem.
Apetyczny kurczak po syczuańsku
To danie świetnie smakuje także z kawałkami kurczaka lub wołowiny. Najczęściej wybieram delikatne mięso np.: polędwiczki z indyka, aby danie było szybkie do przygotowania. Pomysł na użycie polędwicy wieprzowej, także uwzględnia szybką obróbkę termiczną. Takie kawałki mięsa wprost rozpływają się w ustach. Jeśli jesteś wegetarianinem, to w tej wersji możesz podsmażyć zamarynowane kawałki tofu. Wcześniej obtoczone w mące ziemniaczanej, aby uzyskać chrupiącą i wchłaniającą sos panierkę.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!