MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Koleżanka dała mi przepis na wieprzowinę po syczuańsku. Gwarantuję, że będziesz się nią zajadać. Dokładka mile widziana

Anna Daniluk
Apetyczna wieprzowina po syczuańsku to szybkie danie dla całej rodziny do zrobienia na jednej patelni.
Apetyczna wieprzowina po syczuańsku to szybkie danie dla całej rodziny do zrobienia na jednej patelni. Getty Images/ALLEKO/zdjęcie ilustracyjne
Lubisz dania inspirowane kuchnią azjatycką? Wieprzowina po syczuańsku będzie strzałem dziesiątkę. Delikatne kawałki mięsa doprawione pikantnym świeżym imbirem i kawałkami papryki. Przepis dostałam od mojej koleżanki, która podaje go do ugotowanego ryżu. To znakomite danie z jednej patelni.

W skrócie:

Soczysta wieprzowina po syczuańsku to doskonała potrawa dla smakoszy kuchni chińskiej. Jej zalety docenią miłośnicy pikantnych smaków. Zrobisz je szybko, prosto i bez zbędnych wzmacniaczy smaku np.: glutaminianu sodu w proszku. Oryginalne składniki są coraz łatwiej dostępne, a to zapewni odpowiedni smak niemal jak z podróży po Azji. Moja znajoma dodaje do niego także odrobinę mielonego imbiru w proszku, aby zintensyfikować smak i aromat mięsa. Gotowe danie znakomicie smakuje z makaronem ryżowym lub ugotowanym na sypko ryżem.

Wieprzowina po syczuańsku – aromatyczny przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: 25 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 czerwona papryka,

  • 1 zielona papryka,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 kawałek imbiru,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • 1 łyżka octu ryżowego, jabłkowego lub soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • 1 łyżeczka pasty chili,

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • 1/4 szklanki wody,

  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego,

  • 2 cebule dymki.

Do podania:

  • 1 łyżka posiekanych listków kolendry,

  • 1 łyżka uprażonego sezamu.

Jak zrobić wieprzowinę po syczuańsku?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku pokrój polędwicę wieprzową na 2 cm paski.

  2. W misce wymieszaj mięso z mąką ziemniaczaną. Pokryj nią równomiernie wieprzowinę. Odstaw na kilka minut.

  3. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy na średniej mocy palnika. Dodaj wieprzowinę i smaż, aż mięso będzie złociste i chrupiące. Wyjmij mięso z patelni i odstaw na bok.

  4. Na tej samej patelni dodaj posiekany czosnek i  drobno posiekany 2 cm kawałek imbiru.

  5. Smaż wszystkie składniki przez około 1 minutę, aż uwolnią aromat.

  6. Następnie dodaj pokrojoną w plastry paprykę i smaż przez 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną.

  7. W szklance wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, pastę chili i wodę.

  8. Powstałą mieszaninę wlej na patelnię i gotuj przez około 3 minuty na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

  9. Do patelni z warzywami i sosem dodaj usmażoną wcześniej polędwiczkę wieprzową.

  10. Precyzyjnie wymieszaj, aby mięso dobrze pokryło się sosem.

  11. Dopraw zmielonym pieprzem syczuańskim i dorzuć posiekane cebule dymki.

  12. Wieprzowinę po syczuańsku smaż przez kolejne 2 minuty.

  13. Domowa wieprzowina po syczuańsku jest gotowa do podania.

  14. Opcjonalnie posyp ją posiekanymi listkami kolendry i posyp uprażonym białym sezamem.

Apetyczny kurczak po syczuańsku

To danie świetnie smakuje także z kawałkami kurczaka lub wołowiny. Najczęściej wybieram delikatne mięso np.: polędwiczki z indyka, aby danie było szybkie do przygotowania. Pomysł na użycie polędwicy wieprzowej, także uwzględnia szybką obróbkę termiczną. Takie kawałki mięsa wprost rozpływają się w ustach. Jeśli jesteś wegetarianinem, to w tej wersji możesz podsmażyć zamarynowane kawałki tofu. Wcześniej obtoczone w mące ziemniaczanej, aby uzyskać chrupiącą i wchłaniającą sos panierkę.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska