Konkurs "Patriotyczny wypiek" w ZSZ 4 w Opolu

redakcja
Tak wygląda zwycięski deser
Tak wygląda zwycięski deser
Opolskie jeżyki w Unii Europejskiej i Unijny raj - to nazwy deserów wykonanych w ZSZ nr 4 podczas konkursu łączącego cukiernictwo z patriotyzmem.

To był już Drugi Wojewódzki Konkurs Cukierniczy w Zespole Szkół Zawodowych nr 4, zorganizowany wspólnie z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej. Impreza odbyła się pod hasłem „Patriotyczny wypiek - 15 lat Małej Ojczyzny w Unii Europejskiej”. Dobrze wpisała się ona w obchody jubileuszu 15 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej, jednocześnie promując patriotyzm regionalny.

Deser musiał być bowiem wykonany z wykorzystaniem produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych województwa.

- Konkurs jest okazją do poznania produktów wpisanych na ministerialną listę, m.in. miodów stobrawskich, tłuszczów z Głubczyc czy oleskich wyrobów mlecznych. Niektóre z nich są dobrze rozpoznawalne w regionie, a niektóre zupełnie nieznane. Postanowiliśmy, że będziemy promować dziedzictwo kulturowe naszego regionu. Uznaliśmy też, że odbywający się cyklicznie konkurs będzie dobrą okazją do spotkań, wymiany doświadczeń i zacieśniania współpracy między nauczycielami branży gastronomicznej - mówi Bożena Czapska-Czoch, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.

Udział w konkursie wzięło 17 dwuosobowych zespołów ze szkół z Opola, Strzelec Opolskich, Kędzierzyna-Koźla, Nysy, Gorzowa Śl., Brzegu, Prudnika i Olesna.

Wygrała para z Olesna: Anna Roj i Patrycja Roj , która przygotowała deser o nazwie „Opolskie maszkiety”. Drugie miejsce zajęły Mirela Lubojańska i Julia Stanik z ZSZ 4 Opole z deserem „Szpajza, szarlotka, sos cynamonowy”. Trzecie miejsce przypadło Patrycji Żurakowskiej i Natalii Iżyk z ZSR w Prudniku, które przygotowały „Assiette z jabłka”.

Zwyciężczynie otrzymały puchar marszałka województwa opolskiego, a także zapewniły swojemu daniu miejsce w karcie menu hotelu DeSilva. Nagrodą za I i II miejsce jest pięciodniowy kurs cukierniczy w cukierni tego hotelu.

Organizatorzy zadbali o liczne atrakcje. Można było m.in. wysłuchać ciekawych wykładów na temat miodów i ziół oraz obejrzeć pokaz carvingu w wykonaniu Daniela Bewko, tegorocznego zdobywcy Pucharu Polski Juniorów w sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach.

FLESZ: Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3