Konkurs "Patriotyczny wypiek" w ZSZ 4 w Opolu

redakcja
Tak wygląda zwycięski deser
Tak wygląda zwycięski deser
Opolskie jeżyki w Unii Europejskiej i Unijny raj - to nazwy deserów wykonanych w ZSZ nr 4 podczas konkursu łączącego cukiernictwo z patriotyzmem.

To był już Drugi Wojewódzki Konkurs Cukierniczy w Zespole Szkół Zawodowych nr 4, zorganizowany wspólnie z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej. Impreza odbyła się pod hasłem „Patriotyczny wypiek - 15 lat Małej Ojczyzny w Unii Europejskiej”. Dobrze wpisała się ona w obchody jubileuszu 15 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej, jednocześnie promując patriotyzm regionalny.

Deser musiał być bowiem wykonany z wykorzystaniem produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych województwa.

- Konkurs jest okazją do poznania produktów wpisanych na ministerialną listę, m.in. miodów stobrawskich, tłuszczów z Głubczyc czy oleskich wyrobów mlecznych. Niektóre z nich są dobrze rozpoznawalne w regionie, a niektóre zupełnie nieznane. Postanowiliśmy, że będziemy promować dziedzictwo kulturowe naszego regionu. Uznaliśmy też, że odbywający się cyklicznie konkurs będzie dobrą okazją do spotkań, wymiany doświadczeń i zacieśniania współpracy między nauczycielami branży gastronomicznej - mówi Bożena Czapska-Czoch, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.

Udział w konkursie wzięło 17 dwuosobowych zespołów ze szkół z Opola, Strzelec Opolskich, Kędzierzyna-Koźla, Nysy, Gorzowa Śl., Brzegu, Prudnika i Olesna.

Wygrała para z Olesna: Anna Roj i Patrycja Roj , która przygotowała deser o nazwie „Opolskie maszkiety”. Drugie miejsce zajęły Mirela Lubojańska i Julia Stanik z ZSZ 4 Opole z deserem „Szpajza, szarlotka, sos cynamonowy”. Trzecie miejsce przypadło Patrycji Żurakowskiej i Natalii Iżyk z ZSR w Prudniku, które przygotowały „Assiette z jabłka”.

Zwyciężczynie otrzymały puchar marszałka województwa opolskiego, a także zapewniły swojemu daniu miejsce w karcie menu hotelu DeSilva. Nagrodą za I i II miejsce jest pięciodniowy kurs cukierniczy w cukierni tego hotelu.

Organizatorzy zadbali o liczne atrakcje. Można było m.in. wysłuchać ciekawych wykładów na temat miodów i ziół oraz obejrzeć pokaz carvingu w wykonaniu Daniela Bewko, tegorocznego zdobywcy Pucharu Polski Juniorów w sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska