Kosmetyk od pszczółek cię upiększy

Redakcja
Wzmacnia organizm, poprawia apetyt, zwiększa sprawność fizyczną i polepsza pamięć - to tylko kilka z wielu właściwości zdrowotnych, jakie ma mleczko pszczele. Wciąż jednak nie jest ono doceniane.

Ważne

Ważne

Właściwości innych preparatów pszczelich

miód - wygładza i rozjaśnia skórę oraz wpływa na nią odżywczo i regenerująco, pobudza metabolizm skóry, poprawia jej ukrwienie, zapobiega utracie wody z naskórka oraz powstawaniu wyprysków.
wosk pszczeli - uelastycznia i zmiękcza skórę; dzięki niemu kosmetyki łatwiej się rozsmarowują. Najczęściej stosowany jest do wyrobu balsamów, emulsji i mleczek.

Mleczko pszczele stosowane jest też w kosmetologii ze względu na właściwości antybakteryjne i spowalniające proces starzenia się skóry. Doskonale ją nawilża i wygładza, przywracając cerze naturalną świeżość.

- To rewelacyjna substancja odmładzająca, zwłaszcza w produktach naturalnych, jest ważnym składnikiem kremów, balsamów i płynów przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej - zaznacza Róża Nowakowska, kosmetolog. - Ponadto ma działanie tonizujące, reguluje wydzielanie sebum i poziom nawilżenia skóry. Warto wspomnieć, że mleczko pszczele jest wykorzystywane także przy wyrobie preparatów służących do pielęgnacji cery trądzikowej.

Mleczko produkowane jest przez młode pszczoły - robotnice, między 5. a 14. dniem ich życia. Pozyskuje się je z pasiek w okresie od połowy maja do końca lipca. Swoją konsystencją przypomina gęstą śmietanę. Jest koloru białego z perłowym odcieniem. Posiada specyficzny, lekko kwaśny smak.
Świeże mleczko ma mnóstwo zalet zdrowotnych, gdyż zawiera wiele cennych składników, takich jak białka, cukry, lipidy, kwasy organiczne, hormony, enzymy i biopierwiastki oraz witaminy. Trzeba jednak pamiętać, że mleczko pszczele jest produktem nietrwałym, wrażliwym na światło i wysokie temperatury. Szybko żółknie i wysycha, a jego aktywność biologiczna obniża się na skutek rozkładu wielu składników. Zamknięte w szczelnych pojemnikach, w temperaturze pokojowej zachowuje swoje właściwości przez kilka dni. Jednak przechowując je w lodówce w temp. 0 - 5 °C można korzystać z niego nawet przez rok. Aby wydłużyć czas przydatności, powinno się mleczko konserwować alkoholem lub miodem.

Cudowne działanie na skórę wykazuje nie tylko mleczko. Właściwości upiększające mają też inne preparaty pszczele: miód, wosk czy propolis. Często znajdują się w składzie kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy i rąk. Np. ekstrakt propolisu, czyli tzw. kit pszczeli, ma właściwości regenerujące i przeciwtrądzikowe. Zapobiega również nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska