O przepisie tym przypomniałam sobie po świętach - przyznaje pani Maria z Kędzierzyna. - Ale można go wykorzystać i bez takiej okazji.

Po świętach mogło się bowiem zdarzyć, że zostało nam parę ugotowanych jajek, z którymi nie wiadomo co począć. - Wtedy właśnie sięgam po ten przepis - pisze w mailu do redakcji pani Maria.

- Jednak i bez świąt warto pamiętać o recepturze na kotlety z jaj, to danie mało kosztowne. Przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu, a kotleciki są delikatne i smaczne.

Z podanych składników - jak informuje pani Maria - powinno wyjść 6 kotletów.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 6 jajek ugotowanych na twardo
> 1 jajko surowe
> 1 mała bułka namoczona w wodzie lub mleku
> 1 cebula drobno pokrojona
> 1 łyżeczka musztardy
> 1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie
> sól, pieprz, ewentualnie papryka
> tłuszcz do smażenia - margaryna, olej

Sposób przygotowania:

> Ugotowane jajka obrać ze skorupek, przegnieść przez praskę do kartofli.
> Dodać pozostałe składniki (bułkę odsączyć z nadmiaru płynu). Dobrze wymieszać.
> Jeśli masa jest za luźna, dodać trochę tartej bułki.
> W dłoniach uformować kotlety.
> Obtoczyć w tartej bułce.
> Smażyć na patelni z dwóch stron.