Oto oryginalna odmiana kotleta drobiowego - w aromatycznej panierce z dodatkiem startej skórki cytrynowej.

Polacy kochają filety drobiowe i schaboszczaki w panierce. Kotlety panierowane i smażone w głębokim oleju to dyżurne nasze danie obiadowe. Jednak można nieco zmodyfikować przepis na panierkę. Na przykład dodać do niej startą skórkę cytrynową lub pomarańczową albo zamiast bułki tartej dodać płatki migdałowe. Na pewno warto spróbować, aby przełamać „nudę” zwyczajnych kotletów schabowych. Uwaga: ten kotlet winien być smażony na sklarowanym maśle.

PRZEPIS

  • Składniki:

2 filety - kotlety drobiowe - z kurczaka, indyka
1 duże jajko
cytryna
tarta bułka
sól, pieprz, starty imbir - po szczypcie, do smaku
masło klarowane do smażenia

  • Przygotowanie:

Mięso oczyścić z błon, lekko pobić tłuczkiem (najlepiej przez folię), uformować z nich kotlety. Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć na tarce skórkę (tylko do białej części). Jajko rozbełtać z solą, pieprzem, imbirem i skórką z cytryny. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć z obu stron kotlety, aż będą złociste. Można też podsmażyć plastry cytryny i położyć na kotletach dla ozdoby. Ważne: panierki cytrynowej można też używać do smażenia ryby oraz wątróbki. Jeśli nie kupiliśmy klarowanego masła, należy delikatnie rozpuścić masło na patelni z grubym dnem (nie może się zbrązowić) następnie ostudzić - i gotowe!