Patent na kotlety jajeczne Ani Starmach i Magdy Gessler. Poznaj przepis na fantastyczne danie. W PRL-u podawane w barach mlecznych

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Kotlety jajeczne były kiedyś bardzo popularne w barach mlecznych.
Kotlety jajeczne były kiedyś bardzo popularne w barach mlecznych. Akpa/Simpleimage
Kotlety jajeczne niegdyś serwowane były w Polsce w barach mlecznych. Dziś nie są już tak popularne jak na przykład schabowe czy tradycyjne mielone. Mogą być jednak smakowitą kulinarną odmianą. Przygotowanie jest niezwykle proste i zajmie wam ok. 15 minut. Takie kotlety można zabrać ze sobą na piknik albo zaserwować na obiad. Sprawdź, jak robią je Ania Starmach, była jurorka „MasterChefa” i znana restauratorka Magda Gessler. Wypróbujcie przepis na kotlety jajeczne.

W skrócie

Ania Starmach o kotletach jajecznych

Danie to polecała również w Dzień Dobry TVN Anna Starmach. Kulinarna ekspertka niedawno ogłosiła, że odchodzi z jury programu „MasterChef”. Anna Starmach zaproponowała jednak oryginalną wersję kotletów jajecznych z dodatkiem chrzanu, który - jej zdaniem - jest bardzo wyrazisty i „daje potrawom fajnego kopa”. Poradziła także, by przed usmażeniem wstawić kotlety do lodówki.

- Dzięki temu będą miały ładniejszą formę, nie będą się rozwalały na patelni. Warto je wcześniej ulepić i mniej więcej pół godziny przechować w lodówce - poleciła Ania Starmach. - Są bardzo dobre - dodała.

Anna Starmach smażyła kotlety jajeczne na maśle.

Kotlety jajeczne Magdy Gessler

Nieco inaczej podeszła do tego dania Magda Gessler. W programie „Kuchenne rewolucje” zaproponowała tę potrawę w barze Agata w Gorzowie Wielkopolskim, który przeszedł udaną metamorfozę. Słynna restauratorka poleciła, by smażyć kotlety jajeczne na oleju roślinnym, a przygotowała je m.in. z ugotowanych ziemniaków i doprawiła czarnuszką. Stwierdziła, że świetnym dodatkiem będzie do nich sos grzybowy albo masło aromatyzowane jabłkiem.

Przepis na kotlety jajeczne

My mamy dla was przepis na kotlety jajeczne w tradycyjnej wersji, takie, jak serwowano w barach mlecznych. Według uznania można też do nich dodać np. czosnek.

Składniki:

  • 12 jajek,
  • 1 cebula,
  • bułka tarta,
  • 0,5 pęczka koperku,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Jak zrobić kotlety jajeczne?

Wykonanie:

  1. 10 jajek ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać.
  2. Obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć, dodać do posiekanych jajek.
  3. Do jajek dodać 2 surowe jajka, posiekany koperek, sól, odrobinę pieprzu i tyle tartej bułki, żeby masa stała się dostatecznie spoista do wyrabiania z niej kotlecików.
  4. Masę dokładnie wyrobić.
  5. Kotleciki wstawić do lodówki na pół godziny.
  6. Później wyjąć, obtaczać w tartej bułce, smażyć na tłuszczu, np. na maśle.
  7. Kotlety jajeczne gotowe.

Popularne kotlety na obiad w Polsce

Słyszeliście o kotletach jajecznych? Nie wszyscy je znają, chociaż robiły je już nasze babcie. W PRL-u były też często serwowane w barach mlecznych. Dziś, jeżeli chodzi o popularność, w Polsce biją je na głowę:

Jeśli znudziły was te popularne wersje, my proponujemy spróbować np. pysznych kotlecików szu szu, wersji wegetariańskiej — kotlecików z ciecierzycy albo właśnie kotletów jajecznych. Te ostatnie są nie tylko smaczne, ale też łatwe do przygotowania.

Jak podawać kotlety jajeczne?

Kotlety jajeczne można je podać np. z ziemniakami, ryżem albo frytkami. Świetnie będą pasowały również surówki. Proponujemy szczególnie:

Życzymy smacznego!

źródło/przepis: AKPA

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Patent na kotlety jajeczne Ani Starmach i Magdy Gessler. Poznaj przepis na fantastyczne danie. W PRL-u podawane w barach mlecznych - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska