Kresowe potrawy świąteczne, które spożywa się na Opolszczyźnie. Wśród nich kisiel owsiany i cwibak papieski

Krzysztof Marcinkiewicz
Krzysztof Marcinkiewicz
Cwibak papieski to ciasto znane w całej Polsce jako keks. Jest to ciasto biszkoptowe lub babka piaskowa z bakaliami pieczona w prostokątnej formie. Jest to potrawa kresowa.
Cwibak papieski to ciasto znane w całej Polsce jako keks. Jest to ciasto biszkoptowe lub babka piaskowa z bakaliami pieczona w prostokątnej formie. Jest to potrawa kresowa. Anna Kaczmarz / Dziennik Polski / Polska Press
Na Opolszczyźnie bardzo mocno przenikają się tradycje kulinarne z całej Polski, co widać szczególnie na świątecznych stołach. Prawie połowa mieszkańców regionu ma korzenie kresowe. Wielu z nich nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia potraw ze wschodu.

Niektóre potrawy wigilijne, jak karp, czy makówki, zna niemal każdy. Są jednak inne, charakterystyczne dla Kresów Wschodnich, które obecnie królują na świątecznych stołach.

Po II wojnie światowej prawie 200 tys. Kresowiaków trafiło na teren dzisiejszego województwa opolskiego. Przez ten czas obie kultury, śląska i kresowa, bardzo mocno się przeniknęły. Powstało wiele rodzin, gdzie te tradycje wymieszały się. Dziś Opolszczyzna jest jednym z najbardziej wielokulturowych województw w Polsce.

Zobaczcie galerię świątecznych potraw przygotowywanych w województwie opolskim. Czy znacie je wszystkie?

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska