Niektóre potrawy wigilijne, jak karp, czy makówki, zna niemal każdy. Są jednak inne, charakterystyczne dla Kresów Wschodnich, które obecnie królują na świątecznych stołach.
Po II wojnie światowej prawie 200 tys. Kresowiaków trafiło na teren dzisiejszego województwa opolskiego. Przez ten czas obie kultury, śląska i kresowa, bardzo mocno się przeniknęły. Powstało wiele rodzin, gdzie te tradycje wymieszały się. Dziś Opolszczyzna jest jednym z najbardziej wielokulturowych województw w Polsce.
Zobaczcie galerię świątecznych potraw przygotowywanych w województwie opolskim. Czy znacie je wszystkie?
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?