Kroszonkami region opolski chce zasłynąć na świecie. Twórcy i samorządowcy zabiegają o wpis na listę UNESCO

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
W poniedziałek podczas inauguracji promocji w Muzeum Wsi Opolskiej twórczynie zaczęły zdobić we wzór opolski gigantyczne jaja, które trafią do czterech gmin. archiwum MWO
Wpisanie opolskiego wielkanocnego jaja na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO - to cel twórców ludowych i samorządów.

Osiągnięcie celu - jak mówi Jarosław Gałęza, dyrektor Muzeum Wsi Opolskiej - da satysfakcję, że ręcznie wytwarzana tradycyjna kroszonka zyska uznanie w świecie.

Złożenie wniosku o wpisanie na listę UNESCO leży w gestii ministra kultury, a Opolanie właśnie rozpoczęli starania, żeby przekonać do tego przedstawiciela rządu.

Kroszonka i wzór opolski trafiły na krajową listę niemateria...

W czterech gminach (Gogolin, Kolonowskie, Łubniany i Ozimek), w których kroszonkarstwo jest żywe, staną gigantyczne, wysokie na 2,5 metra jaja z żywicy, które zostaną ozdobione w tradycyjne wzory przez twórczynie ludowe. Taki pomysł już wcześniej zrealizowano w Gogolinie, gdzie betonową, 150-kilogramową kroszonkę w 2009 r. ozdobiła miejscowa twórczyni.

Wicemarszałek Zbigniew Kubalańca zapowiedział podczas inauguracji promocji opolskiej kroszonki, że zdobionych opolskim wzorem jaj z żywicy będzie w regionie znacznie więcej, żeby wpisały się w pejzaż regionu.

Małgorzata Mateja z rodziny twórców ludowych w gminie Kolonowskie mówiła, że kroszonka to chluba naszego regionu, jej mama i babcia przygotowywały kroszonki.

Zaangażowanie w promocję kroszonki i nakłonienie ministra do złożenia wniosku zdeklarowali też opolscy parlamentarzyści.

Dyrektor Gałęza wyjaśnił, że ludność zamieszkująca Śląsk Opolski zaczęła zdobić jajka lub wykonywać przedmioty w kształcie jaj, które służyły do celów kultowych już w X w., czego dowodem są odkryte podczas wykopalisk archeologicznych na opolskim Ostrówku zabytki w kształcie jaja, wykonane z wypalonej ceramiki, pomalowanej farbami.

Obecnie na liście UNESCO jest tylko jedna tradycja z Polski - szopkarstwo krakowskie.

Dobroczynne działanie rzepy. Znasz je?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie