3 z 26
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Penne ze szpinakiem i cambozolą...
fot. Bistro Mama

Kryzysowe dania za maksymalnie 6-7 złotych na osobę! 24 proste i pyszne obiady od Bistro mamy, opolskiej blogerki kulinarnej

Penne ze szpinakiem i cambozolą

Szacunkowy koszt przygotowania: 20 zł

Na dwie porcje:
makaron penne
ok. 200 g mrożonego szpinaku w liściach
150 ml gęstej śmietany (12 lub 18 %)
2-3 ząbki czosnku
150 g sera cambozola
obrane pestki dyni
2 łyżki masła

Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili mrożony szpinak. Czekamy chwilę, aż się rozmrozi i odparuje nadmiar wody. Zdejmujemy na chwilę z ognia i dodajemy śmietanę, łyżkę masła i dokładnie rozprowadzamy.

Wstawiamy na mały ogień i mieszamy jeszcze przez 3-5 minut. Dodajemy połowę pokrojonego w kostkę sera Cambozola, doprawiamy solą i pieprzem. Ser może, ale nie musi się do końca roztopić.

Osobno gotujemy makaron oraz prażymy chwilę na patelni pestki dyni.

Na talerz wykładamy porcję makaronu, na makaron dajemy szpinak w sosie śmietanowo-serowym. Na koniec układamy pozostałe kawałki sera i całość posypujemy pestkami dyni.

Zobacz również

Aluron Zawiercie i Jastrzębski Węgiel bliżej finału Plus Ligi

Aluron Zawiercie i Jastrzębski Węgiel bliżej finału Plus Ligi

Biedny Christiano Ronaldo. Dostanie od byłego klubu zaległych 10 "baniek"

Biedny Christiano Ronaldo. Dostanie od byłego klubu zaległych 10 "baniek"

Polecamy

Madera dla całej rodziny: Przewodnik po siedmiu najlepszych atrakcjach

Madera dla całej rodziny: Przewodnik po siedmiu najlepszych atrakcjach

Biokominek ogrodowy – nie posłuży ci jako grill, ale za to pięknie ozdobi ogród

Biokominek ogrodowy – nie posłuży ci jako grill, ale za to pięknie ozdobi ogród

Coraz więcej kobiet na politechnikach. Pozytywna zmiana na uczelniach wyższych?

Coraz więcej kobiet na politechnikach. Pozytywna zmiana na uczelniach wyższych?