4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która...
fot. Antonio_Diaz/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Spowolnione krzepnięcie krwi z powodu niedoboru witaminy K

Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i tworzenia się tzw. strupa. Surowe ogórki zazwyczaj obiera się przed jedzeniem, a to sprawia, że zawartość witaminy K spada o ponad połowę – 100 g obranego ogórka zawiera 7,2 µg witaminy K, a taka sama ilość ogórka ze skórką stanowi źródło 16,4 µg tej witaminy. Natomiast ogórków nie obiera się przed kiszeniem, dlatego porcja 100 g pokrywa w 60 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Zobacz również

Zawodnicy Witaru Tarnobrzeg na Cracovia Maraton w Krakowie. Jak im poszło? [FOTO]

Zawodnicy Witaru Tarnobrzeg na Cracovia Maraton w Krakowie. Jak im poszło? [FOTO]

„Koziołki” nie miały litości dla stalowców. Oskubały ich do cna

„Koziołki” nie miały litości dla stalowców. Oskubały ich do cna

Polecamy

Kto wyśle 5 klubów do Ligi Mistrzów? Serie A na pewno, Premier League straciła szanse

GORĄCY TEMAT
Kto wyśle 5 klubów do Ligi Mistrzów? Serie A na pewno, Premier League straciła szanse

Serial Fallout powróci z nowym sezonem! Są powody do radości

Serial Fallout powróci z nowym sezonem! Są powody do radości

Po porażce wyborczej Waldemar Hartman odchodzi z Polski 2050. "Toksyczna atmosfera"

Po porażce wyborczej Waldemar Hartman odchodzi z Polski 2050. "Toksyczna atmosfera"