Kuchenne podłogi

Atlas
Atlas
Podłoga. Powinna być gustowna i wytrzymała zarazem. Starannie dobrana będzie nam służyła przez lata. Dziś podpowiadamy, co wybrać - płytki, kamień, wykładzinę, a może drewno?

Kuchenna podłoga powinna być wytrzymała, odporna na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Tu nie można się jedynie kierować względami estetycznymi, bo trzeba też wziąć pod uwagę intensywność eksploatacji.

- W kuchni najbardziej praktyczne są płytki ceramiczne - twierdzi Cezary Marek, architekt wnętrz z Opola. - Są niedrogie i wytrzymałe, a dobrze ułożone przetrwają wiele lat.
Na posadzkę nadaje się gres porcelanowy i klinkier szkliwiony.

- Często klienci kierują się zdjęciami w magazynach wnętrzarskich i ślepo naśladują aranżację, jaką zobaczą na zdjęciu - opowiada architekt. - Kupują na przykład duże kafle, a to błąd, bo w blokach są najczęściej małe kuchnie, gdzie takie płytki nie będą dobrze wyglądały.

Na podłogi w niewielkich pomieszczeniach Cezary Marek radzi kłaść niewielkie kafle, z wąskim fugami w granicach 1,5-2 milimetrów. Płytki powinny być jasne - beżowe lub jasnoszare. Taka kolorystyka optycznie powiększy pomieszczenie.

Klienci o zasobniejszych kieszeniach, decydują się niekiedy na kamień. Najlepszy jest granit, łatwy w czyszczeniu i odporny na działanie wilgoci. Ciekawy efekt daje też na podłodze kamienna mozaika lub kostka.

- Kamienne podłogi można kłaść bez obaw w domku, ale w bloku może być już problem - twierdzi rozmówca. - Kamień jest ciężki, więc przed zakupem trzeba skontaktować się z architektem, aby ten obliczył parametry konstrukcji budynku.

W kuchniach rustykalnych dobrze wyglądają podłogi drewniane. Są bardziej komfortowe od płytek, ale też i mniej wytrzymałe. Architekci wnętrz polecają do kuchni podłogi z drewna egzotycznego lub polskie twarde odmiany jak dębina, jesion czy czereśnia. To nie są tanie materiały, ale odpowiednio pielęgnowane posłużą użytkownikom przez lata.

- Odradzam w kuchni laminat - mówi Cezary Marek. - Zawsze istnieje ryzyko, że woda dostanie się między listwy, a te mogą ulec odkształceniu i wypaczeniu. A paneli nie da się wycyklinować i naprawić.
Ryzykowny jest też korek. Choć przyjemny w dotyku i antyelektrostatyczny, w miejscach intensywnie eksploatowanych - a do takich należy kuchnia - wymaga dodatkowego zabezpieczenia lakierem.
Tania i bezproblemowa jest elastyczna wykładzina. Łatwo ją utrzymać w czystości, jest odporna na chemikalia, żar z papierosów i ucisk mechaniczny. Może być też używana na posadzkach z ogrzewaniem podłogowym.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska