Kulinarne wariacje. W sieci opolskich smaków. Rusza cykl kolacji degustacyjnych na Opolszczyźnie

red
Cykl kolacji degustacyjnych z opolską rybą w roli głównej, w towarzystwie innych lokalnych produktów – to pomysł Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Opolszczyzna” na przekonanie mieszkańców naszego regionu do tradycyjnych, regionalnych dań.

Wspólnie z 11 restauracjami z całej Opolszczyzny RLGD przygotowała cykl kolacji degustacyjnych, w trakcie których w roli głównej występować będą dania przygotowywane z produktów pochodzących od opolskich producentów i hodowców. Każda z kolacji będzie unikalna.

W każdej z restauracji będzie można skosztować 5 niepowtarzalnych potraw. Każdy z szefów kuchni w porozumieniu z koordynatorem projektu RLGD Kamilem Klekowskim serwować będzie oryginalny zestaw składający się z przystawki, zupy, dwóch dań głównych i oczywiście deseru. A wszystko w nowatorskiej interpretacji tradycyjnych przepisów.

Kulinarne wariacje krążą wokół opolskiego stołu z karpiem i pstrągiem w centralnym miejscu, przetworzone twórczo i uwspółcześnione pokazują, że kuchnia regionalna nie musi być nudna.

Każda z kolacji to wydarzenie nie tylko kulinarne. Degustacji dań towarzyszyć będą występy artystów, konkursy i atrakcje przygotowane przez restauratorów.

Pierwsza – inauguracyjna kolacja odbędzie się w Restauracji Opolanka w Opolu 12 lipca 2019 r. a degustacji dań towarzyszyć będą wirtuozerskie popisy Jose Torresa – najbardziej rozpoznawalnego Kubańczyka w Polsce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska