Dwóch panów, w tym jeden z Niemiec, przysłało nam przepisy na pyszny drób. Jednego kurczaka piecze się pod... cegłówką.

Moją specjalnością są szaszłyki drobiowe z grilla - pisze pan Krzysztof z Opola. Filety z kurczaka moczę w maślance przez noc, następnie nacieram solą, odrobiną imbiru, curry i czosnku. Nabijam na patyczki, przekładając ząbkami czosnku i suszonymi śliwkami. Można też dodać po kawałku wędzonego boczku. I na ruszt!

Oryginalny przepis przesłał pan Arnold z Niemiec. Chwali się płaskim kurczakiem:
- Przepis znany jest mi już od prawie ćwierć wieku, podała mi go pewna starsza pani pochodząca z byłego NRD, ale mieszkająca w zachodnim Berlinie. Pomysł na obciążenie kurczaka cegłówką był mój, ponieważ zawsze w nagrzanym piekarniku lekko się podnosił od dna brytfanki.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Płaski kurczak

Składniki:
> 1 kurczak (ok. 1 kg)
>sól, pieprz, kilka gałązek świeżego rozmarynu
> 4 łyżki oliwy z oliwek
> sok z 1 cytryny
> 1 szklanka białego wina (wytrawnego)
> zagęszczacz do sosów
> 1 cegła (szczelnie owinięta w folię aluminiową)

Sposób przygotowania:

> Piekarnik rozgrzać na 200°C. Nożycami do drobiu rozciąć kurczaka wzdłuż kręgosłupa, umyć, osuszyć papierem kuchennym, natrzeć solą i pieprzem z obu stron.
> Następnie kurczaka kładziemy rozciętą stroną na kuchennej desce i od góry mocno naciskając otwartymi dłońmi płaszczymy go.
> Spłaszczonemu kurczakowi naciąć lekko skórkę na udach i piersi, włożyć pod skórkę kilka młodych gałązek rozmarynu.
> Tak przygotowanego kurczaka wkładamy (kośćmi do dołu) do lekko posmarowanej oliwą brytfanny i obciążamy go wcześniej przygotowaną cegłówką. W rozgrzanym piekarniku na dolnej szynie pieczemy kurczaka około 60 minut. Mieszamy resztę oliwy z sokiem z cytryny. Po 30 minutach pieczenia podnosimy cegłę i przy pomocy pędzelka smarujemy kurczaka przygotowaną oliwą i ponownie obciążając go cegłą pieczemy przez następne pół godziny.
> Upieczonego ptaka wyjąć z brytfanny.
> Do sosu z pieczenia wlać wino, zagęścić sos (jeśli ktoś dba o linię, można zamiast masła użyć zagęstnika do sosów białych).
> Doprawić solą i pieprzem do smaku.