Serwatka lub kwaśne mleko to doskonała zaprawa do mięs - zmiękcza i dodaje im soczystości - doradza Lena Miśko z Kluczborka.

Pani Lena poleca filety drobiowe marynowane w zaprawie z kwaśnego mleka z dodatkiem egzotycznych przypraw.

- Można też wykorzystać mięso indycze - podpowiada pani Lena. - Tak przygotowane mięso smażę na patelni grillowej lub rzucam na prawdziwego grilla. Smażę krótko, bo szczególnie na grillu łatwo wysuszyć mięso i wtedy nawet ta "cudowna" zaprawa nie pomoże.
Filety można też owinąć w folię i w ten sposób piec na grillu.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 4 podwójne filety (piersi) z kurczaka
> po łyżeczce: soli, imbiru, kardamonu, pieprzu, czerwonej słodkiej papryki, brązowego cukru i startej skórki cytrynowej
> łyżka sosu sojowego
> duży kubek kwaśnego mleka lub serwatki
> ewentualnie folia aluminiowa do pieczenia
> garść rodzynek - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

> Filety umyć, osuszyć, podzielić na kotlety i delikatnie potłuc tłuczkiem.
> Przyprawy, sos sojowy oraz skórkę z pomarańczy wymieszać z kwaśnym mlekiem.
> Polać zaprawą kotlety, tak aby dokładnie "oblepiała" mięso i zostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.
> Lekko oczyścić z zaprawy i dawać na ruszt. UWAGA - nie wysuszyć, powinny być gotowe po 5-8 minutach.
> Jeśli zawijam kotlety w folię, to dodaję do każdego z nich odrobinę rodzynek.
Potrawę można podawać z młodymi ziemniakami z grilla - jutro podamy przepis.