Kwitnie w całej Polsce! Pomaga na trawienie, odtruwa organizm i obniża poziom cukru we krwi. Zrobisz z niego pyszny syrop, napar i nalewkę

Anna Jabłońska
Mniszek lekarski to roślina jadalna. Wykorzystuje się go m.in. jako dodatek do sałatek. Nadaje się do jedzenia na surowo, po ugotowaniu czy usmażeniu.
Mniszek lekarski to roślina jadalna. Wykorzystuje się go m.in. jako dodatek do sałatek. Nadaje się do jedzenia na surowo, po ugotowaniu czy usmażeniu. NoName_13 / Pixabay
Mniszek lekarski, nazywany mniszkiem pospolitym, jest od stuleci wykorzystywany w Europie w celach leczniczych i spożywczych. Dziś nauka potwierdza mądrość naszych babć. Zobacz, jakie właściwości ma ta przydatna roślina oraz dlaczego warto spożywać produkty takie jak nalewka, miód oraz syrop z mniszka lekarskiego.

Spis treści

Mniszek lekarski – co o nim wiemy?

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to wieloletnia bylina powszechnie występującą w Europie. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Tę cenną roślinę leczniczą można wykorzystywać w całości. Liczne zalety mają bowiem zarówno płatki kwiatów, jak i łodygi oraz korzenie.

Sprawdź również: Odmładza i oczyszcza, przyspiesza odchudzanie. To tani i zdrowy sposób na wiosenny detoks. Wypróbuj sałatkę z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski należy do rodziny astrowatych. Jego korzeń ma 1–2 centymetry średnicy i 1–2 metry długości. Łodyga rośliny w większości tkwi w ziemi. Wyrastają z niej bezlistne szypuły, puste w środku, owłosione, o skupionych na ich szczycie kwiatach, w postaci pojedynczych koszyczków, złożonych z szeregu listków. Mniszka pospolitego można spotkać w wielu różnych miejscach. Roślina ta dobrze znosi uszkodzenia mechaniczne, dlatego można ją spotkać nie tylko na łąkach, ale i w pobliżu jezdni, na wydeptywanych drogach czy pastwiskach.

Liście mniszka lekarskiego zawierają witaminy, w tym witaminę C, karoten, kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę, cholinę, tokoferol, fitochinony i pirydoksynę.

W ich składzie znajdują się również sole mineralne, w tym wapń, fosfor, miedź, mangan, potas, cynk, sód i magnez. W liściach można też znaleźć inulinę i flawonoidy oraz stymulatory biogenne, zwiększające odporność organizmu. Należy je zbierać w czasie kwitnienia, podczas gdy korzeń najlepiej wykopywać na wiosnę lub jesienią.

Mniszek lekarski a mlecz – czy to ta sama roślina?

Mniszek lekarski (pospolity) czasami nazywa się błędnie mleczem. Tymczasem mlecz jest chwastem, a mniszek lekarski pożyteczną rośliną, którą można ze smakiem zjeść i wykorzystać w celach leczniczych. Jeśli chodzi o wygląd, łodygi mniszka lekarskiego nie mają liści, podczas gdy na mleczu pojawiają się drobne listki. Co więcej, mniszek lekarski rozwidla się tuż przy ziemi. Na każdej łodydze wyrasta zaś 1 kwiatostan. W przypadku mlecza od jednej łodygi odchodzą pędy poboczne.

Różnice jeszcze łatwiej dostrzec, kiedy rośliny już przekwitną. To nie mlecz, tylko mniszek lekarski staje się lekki jak puch, a po dmuchnięciu z łatwością się rozwiewa, stąd wzięła się nazwa „dmuchawiec”.

Poznaj właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski to roślina pełna witamin, minerałów oraz licznych składników odżywczych. W jego składzie znajduje się:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina C,
  • witamina D,
  • potas.
  • magnez,
  • krzem,
  • żelazo,
  • flawonoidy i polifenole (oraz inne przeciwutleniacze),
  • asparagina,
  • inulina (prebiotyk),
  • związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym.

Najczęściej wykorzystuje się mniszek lekarski do wspomagania leczenia wątroby, woreczka żółciowego i innych elementów układu pokarmowego i układu moczowego. Mniszek pospolity wpływa pozytywnie na nerki oraz pęcherz. Przynosi ulgę przy leczeniu reumatyzmu, a także wspomaga leczenie chorób skóry. Można go stosować zarówno wewnętrznie (pod postacią nalewek czy naparów), jak i zewnętrznie, wykonując specjalne okłady.

Syrop z mniszka lekarskiego. Jak przyrządzić popularny „miodek”?

Mniszek lekarski jest rośliną, z której można przygotować pyszny „miód” (często o lepszych wartościach odżywczych niż inne miody pszczele). Trzeba jedynie natrafić na miejsce, gdzie można zbierać najczystsze rośliny, a zatem pobocza jezdni zdecydowanie odpadają. Trzeba zebrać sporo kwiatostanów mniszka lekarskiego – około 500.

Tak przygotujesz miód z mniszka:

  1. Zebrane kwiaty zalewamy 1 litrem wody i gotujemy przez 1 godzinę.
  2. Po tym czasie, garnek należy przykryć ścierką i odstawić na dobę, a następnie dokładnie odcedzić.
  3. Do tak przygotowanego wywaru trzeba dodać sok wyciśnięty z 2 świeżych cytryn i 1 kilogram cukru.
  4. Mieszankę należy gotować przez około 2-3 godziny aż zgęstnieje.
  5. Tak przygotowany miód z mniszka powinien po ostudzeniu przypominać konsystencją płynny miód pszczeli.
  6. Po ostygnięciu syrop z mniszka gotowy do przelania do słoiczków.

W ten sposób powstaje specjalny syrop z kwiatów mniszka lekarskiego. Właściwości lecznicze miodku z mniszka korzystnie działają na układ nerwowy i odporność. Syrop z mniszka lekarskiego jest najbardziej znany jako znakomite remedium na kaszel.

Miód mniszkowy prosto z ula. Na co pomaga?

Można też sięgnąć po prawdziwy miód mniszkowy, przygotowywany przez pszczoły. Miód pszczeli z mniszka lekarskiego ma właściwości lecznicze:

  • wspomaga układ trawienny,
  • wspiera prawidłową pracę nerek,
  • wspomaga leczenie chorób dróg moczowych,
  • pomaga przy chorobach serca,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • nadaje się do stosowania przy antybiotykoterapii, jako osłona dla żołądka.

Korzeń mniszka lekarskiego pomaga na wątrobę i nie tylko

Roślina znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie nie tylko w postaci naparów z kwiatów mniszka, ale również nalewek czy wywarów z jego korzenia.

Korzeń mniszka należy wykopać jesienią, a następnie wysuszyć. Można również skorzystać z gotowego, sproszkowanego korzenia mniszka lekarskiego: dostępnego w sklepach zielarskich. Jeśli chodzi o korzeń mniszka, właściwości tego produktu są naprawdę ogromne.

Wspomaga on pracę wątroby i reguluje prawidłowe funkcjonowanie woreczka żółciowego. Potrafi pozytywnie wpłynąć na układ krwionośny, obniżając ciśnienie krwi, a także poziom złego cholesterolu. W dodatku pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, zahamować biegunki, a także poradzić sobie z niestrawnością czy zgagą. Z jego stosowaniem powinny jednak uważać osoby, które cierpią na zapalenie żołądka czy wrzody żołądka.

Mniszek lekarski na raka?

Mniszek lekarski znajduje coraz szersze zastosowanie w medycynie, w miarę jak prowadzone są kolejne badania informujące o jego właściwościach. Coraz częściej mówi się między innymi o wpływie, jaki korzeń mniszka lekarskiego ma na raka. Rzeczywiście, jest udowodnione, że wspomaga on leczenie nowotworu.

Pokazały to badania, które prowadzili naukowcy na Wydziale Chemii i Biochemii Uniwersytetu Windsor w Kanadzie. Konieczne jest jednak prowadzenie dalszych badań, dotyczących wpływu, jaki mniszek lekarski ma na nowotwór. Na pewno jego stosowanie nie powinno jeszcze dla nikogo stać się głównym źródłem leczenia – można go stosować wspomagająco, jako dodatek do metod konwencjonalnych.

Herbatka i nalewka z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski może być przyjmowany również w postaci naparu z kwiatów, liści i korzenia. W sklepach zielarskich i sklepach ze zdrową żywnością możemy z łatwością znaleźć taką herbatkę. Dostępna jest w postaci niedrogich saszetek z wypełnieniem albo w postaci sypanej.

Napar z saszetek przygotowujemy, zalewając jedną z nich wrzątkiem i pozostawiając pod przykryciem do zaparzenia na około 5 minut. W wersji sypanej – w zależności od producenta – poleca się bądź zalewać zioła wrzątkiem i zaparzać pod przykryciem, bądź zalać 1 łyżeczkę produktu wodą i zagotować.

Z mniszka lekarskiego można również samodzielnie przygotować leczniczą nalewkę, która pomoże w regeneracji osłabionego organizmu oraz zapewni mu odporność. Przygotowujemy ją w podobny sposób jak syrop z mniszka pospolitego – różnicą jest dodanie spirytusu.

Można też szykować nalewkę z korzeni tego zioła, a nie z jego kwiatów. Jak konkretnie wygląda proces przygotowywania?

  1. Około 300 gramów korzeni mniszka lekarskiego należy zagotować w 2 litrach wody i dodać do naparu 3 pokrojone cytryny oraz 1 kilogram cukru.
  2. Mieszankę trzeba gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, a po tym czasie odcedzić, ostudzić i zalać 1 litrem spirytusu.
  3. Przygotowywaną nalewkę należy odstawić na 2 tygodnie, by przeszła spirytusem.
  4. Po upływie tego czasu można ją rozlać do butelek, jednak pamiętając, że pełnię właściwości leczniczych osiągnie dopiero po upływie 6 miesięcy.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Miej ciśnienie pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska