- Taką konferencje organizujemy po raz pierwszy - mówi Piotr Szafors, dyrektor VI Liceum Ogólnokształcącego, gdzie dziś odbyła się konferencja "Przez żołądek do literatury". - Nie chcieliśmy, aby pojawiły się na niej wyłącznie wykłady, więc połączyliśmy teorię z praktyką.
Uczniowie i zaproszeni goście - oprócz informacji o tym co podawano na staropolskich stołach, co jadła szlachta, a co chłopi - mogli skosztować te potrawy. Wszystkie nawiązywały do literatury. Był m.in. bigos z "Pana Tadeusza", czy żurek staropolski z "Przedwiośnia".
- Czasem jedzenie totalnie odciągało uwagę od referatów, zwłaszcza ciasta - mówi Dominika Dutka, uczennica II LO w Opolu, która wzięła udział w konferencji.
- Jest to doskonały sposób zachęcania do lektur - mówi Romana Kwiecińska, nauczycielka języka polskiego w VI LO. - Planujemy organizować podobne konferencje.
Czytaj e-wydanie NTO - > Kup online
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?