4/12 Zamknij

Skórki owoców cytrusowych to jeden z częstych składników antywirusowych mieszanek ziół stosowanych w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TCM). Zawierają

Couleur/pixabay.com

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Skórka mandarynki

Skórki owoców cytrusowych to jeden z częstych składników antywirusowych mieszanek ziół stosowanych w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TCM). Zawierają składniki zapachowe w postaci lotnych olejków eterycznych o działaniu zwalczającym patogeny, jak i flawonoidy obecne w głębszych warstwach zewnętrznej skórki. Należą do nich związki takie jak hesperydyna, kwercetyna, rutyna i naryngenina, które mają wielokierunkowe działanie ograniczające zdolność koronawirusa do infekowania komórek, wzmacniające naczynia krwionośne oraz przeciwzapalne. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy