Lepper nas wyżywi

Redakcja
Zbigniew i Janina Gorczyńscy zajadają się pierogami i gołąbkami w jednym z opolskich barów. - Do ?McDonald?sa? przychodzimy jedynie z dziećmi, bo one bardzo to lubią... - mówią.
Zbigniew i Janina Gorczyńscy zajadają się pierogami i gołąbkami w jednym z opolskich barów. - Do ?McDonald?sa? przychodzimy jedynie z dziećmi, bo one bardzo to lubią... - mówią.
Sieć restauracji z polskim fast foodem chce założyć Andrzej Lepper. Szefowi Samoobrony ta myśl mogła zaświtać, gdy... jadł pierogi w jednym z opolskich barów.

ILE TO KOSZTUJE
W McDonald?sie
Jedno skrzydełko - 0,99 zł
Pizza kieszonkowa - 1,99 zł
Zestaw McDonald?sa XXL - 10,99 zł

W barze "Pierożek"
Barszcz - 1 zł
Pierogi ruskie (porcja) - 4,90 zł
Gołąbki wegetariańskie (kilogram) - 14,00 zł

W barze "Starówka"
Kapuśniak - 2,40 zł
10 deko golonki - 2,60 zł

Pod szyldem "Samoobrony" ma powstać sieć restauracji szybkiej obsługi, gdzie serwowane będą tylko polskie potrawy, wykonane - oczywiście - tylko z polskich produktów. Patriotyczną atmosferę ma podkreślać wystrój tych barów - utrzymany w tonacji biało-czerwonej. Obsługa ma nosić biało-czerwone krawaty, z których "Samoobrona" zasłynęła podczas kampanii reklamowej. Polski fast food ma być konkurencją dla sieci McDonald?s, której wicemarszałek nienawidzi tak samo szczerze i głęboko jak Balcerowicza.

- Będzie to konkurencja dla hamburgerów i innych cheeseburgerów. Będziemy chcieli promować zdrową polską żywność - uściśla wicemarszałek Sejmu Andrzej Lepper.
W menu barów znajdą się między innymi: schabowy z kapustą, golonka, oczywiście pierogi.
Jeszcze nie tak dawno wicemarszałek (wówczas jeszcze kandydat na posła) zajadał się pierogami w opolskim barze.
- Przyszedł do nas z całą ekipą sztabu, ze szturmówkami. Nazamawiali pierogów, różnych: ruskich, z owocami. I wszystko zjedli. Kto wie, może wtedy zaświtał mu w głowie ten pomysł - uśmiecha się Krzysztof Trzeciak, prowadzący opolskie bary "Pierożek". - Nie jestem zwolennikiem opcji politycznej reprezentowanej przez Leppera, ale ten konkretny pomysł nie jest znowu taki zły.

Według Krzysztofa Trzeciaka, ważne jest jednak aby na siłę nie naśladować dań serwowanych w barach amerykańskiej sieci:
- Wsadzanie schabowego do buły? To fatalny pomysł. Ślepe naśladownictwo zawsze było złe. Przekonaliśmy się o tym zresztą w motoryzacji, konstruując takie auta jak polonezy - mówi.
Kazimierz Kowalski, prowadzący inny opolski bar szybkiej obsługi, "Starówkę", stwierdza: - O tym, że polskie jest dobre, wiem od dawna, na co dowodem jest menu baru. Pomysł Leppera nie jest niczym nowym. Ale raczej nikt w moim barze nie będzie się ubierać w biało-czerwone krawaty...
W barze "Rybex" powiedziano nam jedynie: - Nie będziemy chcieli być w sieci barów "Samoobrony", bo nasza szefowa nie gustuje w panu Lepperze.
Jak miałaby wyglądać sieć barów "Samoobrony"? Andrzej Lepper nie chce zdradzać szczegółów (poza patriotycznym wystrojem wnętrza oraz kolorystką krawatów obsługi). Ponoć pierwsze bary mają powstać przy jednym z supermarketów polskiej sieci handlowej "Lewiatan".
W centrali McDonald?sa na pomysł Andrzeja Leppera zareagowano pozytywnie:

- Nie boimy się konkurencji, oczekujemy na realizacje pomysłu pana marszałka. Poza tym... i my myślimy o wprowadzaniu kolejnych nowości w naszej sieci, w tym dań z polskim rodowodem - mówi Dominik Szulowski z centrali McDonald?s w Warszawie.
Być może więc, zanim ruszy pierwszy biało-czerwony bar, w amerykańskiej sieci pojawi się golonkaburger?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska