Letnie koktajlowe orzeźwienie

Milena Kochanowska
Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Gdy na dworze upał, słońce mocno przygrzewa, każdy z nas chętnie sięga po coś na ochłodę. W tym czasie wszyscy mamy ochotę na zimne napoje. Zdecydowanie lepiej, jeśli zamiast tego gotowego w butelce, kartoniku czy puszce, przygotujemy sobie zdrowy, orzeźwiający koktajl owocowy.

Można, a nawet trzeba, go dobrze schłodzić lub podawać z lodem. Ładnie wygląda przybrany listkiem świeżej mięty lub melisy. A oto kilka naszych propozycji. Na podobnej zasadzie możecie też łączyć inne owoce, te które najbardziej lubicie. Niemal każdy ze składników można podmienić na inny. Jeżeli smoothie będzie zbyt gęste, możecie dodać do niego wody albo wrzucić do koktajlu przed lub po zmiksowaniu kilka kostek lodu.

Zobacz także:

1. smoothie arbuzowo-truskawkowe
Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka miodu
  • sok z limonki
  • świeża mięta
  • woda


Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy. Arbuz kroimy na mniejsze części. Jeżeli w kawałkach znajdują się czarne pestki, możemy je pousuwać. Do kielicha blendera lub naczynia wrzucamy truskawki, kawałki arbuza i dodajemy miód, sok z limonki oraz kilka listków świeżej mięty. Całość dokładnie blendujemy.

2. smoothie melonowo-pomarańczowe

Składniki:

  • 1/2 melona (najlepiej Galia, cukrowy lub kantalupa)
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy. Dojrzały melon dzielimy na mniejsze części, banana i pomarańcze obieramy ze skórki i również dzielimy na mniejsze kawałki. Do blendera wrzucamy wszystkie owoce.
Całość blendujemy. Smoothie warto schłodzić dla lepszego smaku lub podać z lodem.

3. orzeźwiające mango lassi

Składniki:

  • 1 dojrzałe duże mango
  • 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1/2 szklanki zmrożonej wody
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Mango myjemy i obieramy ze skórki. Miąższ dokładnie oddzielamy od pestki, tak by był bez włókien i wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy resztę składników i blendujemy, aż powstanie gładki mus. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, możemy dodać więcej wody.

Zobacz także:

4. koktajl ananasowo-kokosowy

Składniki:

  • 1/2 ananasa
  • 1 pomarańcza
  • sok z cytryny
  • 100 ml mleka kokosowego

Przygotowanie:

Ananas i pomarańczę obieramy i dzielimy na mniejsze części. Owoce wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy mleko kokosowe i sok z cytryny. Całość dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Schładzamy dla lepszego smaku.

5. smoothie malinowo-porzeczkowe

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 500 g malin
  • 250 g porzeczek czerwonych, białych lub czarnych

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy. Truskawki obieramy, a porzeczki ściągamy z gałązek. Wszystkie owoce wrzucamy do kielicha blendera i dokładnie blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli smoothie będzie zbyt gęste, warto dodać do niego wodę - jej ilość zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać. Napój schładzamy w lodówce lub na kilka minut wstawiając do zamrażarki.

Zobacz także:

Kroplówki witaminowe. Jakie są ich plusy, a jakie minusy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Letnie koktajlowe orzeźwienie - Strona Kobiet

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska