6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
GRZYBY KISZONE...

Łódzkie. Jak smażyć grzyby? Proste przepisy na grzyby. Najlepsze przepisy na grzyby. Grzyby marynowane, smażone, solone, kiszone

GRZYBY KISZONE

Kiszonki mają w Polsce długą tradycję kulinarną. Niewiele osób jednak wie, że do kiszenia nadają się nie tylko kapusta, ogórki, czy buraki, ale również grzyby. Metoda takiej konserwacji jest bardzo podobna w przypadku tych produktów.
Polecane do kiszenia są przede wszystkim gąski i rydze, ale równie dobrze smakują podgrzybki, prawdziwki i koźlaki.
Oczyszczone grzyby zagotowujemy, ale nie gotujemy. Na wyłożeniu na sitko dokładnie je osuszamy.
W naczyniu do kiszenia układamy je warstwami kapeluszami do góry. Każdą warstwę przesypujemy solą (na kilogram grzybów około 5 dekagramów soli). Na wierzch sypiemy grubsza warstwę soli.
Tak jak w wypadku ogórków, czy kapusty naczynie przykrywamy płótnem, obciążamy kamieniem lub odważnikiem pilnując, żeby grzyby były w pełni przykryte sokiem. Po trzech przechowywania ich w temperaturze pokojowej przenosimy kiszonkę w chłodne miejsce – na przykład do piwnicy.
Tak przygotowane i zakonserwowane grzyby doskonale nadają się do sałatek.


Jak uprawiać pieczarki w domu?

Zobacz również

Trenerzy: Kędziorek i Fornalik, ocenili niedzielny mecz [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Trenerzy: Kędziorek i Fornalik, ocenili niedzielny mecz [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Duży pożar w Pniewach. Zagrożony pobliski market

Duży pożar w Pniewach. Zagrożony pobliski market

Polecamy

Przyszłość polskiej piłki? Ma dopiero 9 lat, a już jest w Manchesterze City!

Przyszłość polskiej piłki? Ma dopiero 9 lat, a już jest w Manchesterze City!

Świątek niekwestionowaną królową „mączki” obecnego stulecia

Świątek niekwestionowaną królową „mączki” obecnego stulecia

Świetny występ wioślarek na Węgrzech! Biało-Czerwone z kwalifikacją olimpijską!

Świetny występ wioślarek na Węgrzech! Biało-Czerwone z kwalifikacją olimpijską!