Dania makaronowe są dość łatwe, sycące i niedrogie - pisze pani Maria z Krasiejowa, polecając rodzinną recepturę na domowe nudle.

Na zrobienie domowego makaronu trzeba mieć sporo czasu, choćby po to, by odpowiednio wysechł - pisze pani Maria. Ale samo wykonanie nie jest trudne, każdy to potrafi. Makaron dodaję do niedzielnego rosołu, ale też przyrządzam go z sosem warzywnym. W wersji na chłodno - to danie stanowi wyśmienitą sałatkę. Polecam.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

Na makaron:
> 2 i 1/3 szklanki zwykłej mąki
> 1 łyżeczka soli
> 3 duże jajka
> 1-2 łyżki letniej wody
> 2 łyżki oliwy

Na sos warzywny:
> 450 g zielonego groszku
> 5 łyżek oliwy z oliwek
> 2 małe cukinie, przekrojone wzdłuż
> 1 czerwona ostra chili, przekrojona na ćwiartki, bez pestek
> 3 cebule, 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
> 3 łyżki wytrawnego białego wina
> 2 pomidory, pokrojone w kostkę
> 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
> 8 liści bazylii
> sól i pieprz, 55 g parmezanu