Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Makaron nie musi być z pszenicy – i niekoniecznie tuczy!. Występuje w wielu wersjach o różnym składzie. Sprawdź w galerii, jakie są rodzaje makaronu, ile mają kalorii i składników odżywczych oraz do czego ich używać.
Makaron nie musi być z pszenicy – i niekoniecznie tuczy!. Występuje w wielu wersjach o różnym składzie. Sprawdź w galerii, jakie są rodzaje makaronu, ile mają kalorii i składników odżywczych oraz do czego ich używać. RitaE/pixabay.com
Makaron może być nie tylko z pszenicy. Każdy jego rodzaj jest wygodnym składnikiem potraw. Zobacz, który makaron jest najbardziej wartościowy, a do wyboru jest m.in. makaron bezglutenowy, wysokobiałkowy, dietetyczny, a nawet bezkaloryczny. Sprawdź, jakie kluski warto używać w kuchni na co dzień oraz ile kalorii zapewniają.

Spis treści

Makaron pszenny nie dla każdego

Makaron jest produktem zbożowym wytwarzanym z mąki i wody. Z powstałej masy formowane są rozmaite kształty, po czym wyrób jest zwykle suszony.

Klasyczny makaron powstaje z mąki z pszenicy o wysokiej zawartości glutenu, tzw. twardej – odmiany durum. Ze względu na spory poziom białka nie potrzeba w nim innych dodatków niż woda, chociaż często dodaje się np. jaja kurze czy barwiące produkty spożywcze, np. pomidory, szpinak.

Szacuje się, że włoski makaron występuje w 350 kształtach, a ich nazw jest aż cztery razy więcej – pochodzą nie tylko z różnych języków, ale też z samego włoskiego, ponieważ w ojczyźnie pasty obowiązują też określenia regionalne.

Zwykły makaron pszenny to wygodny i wartościowy składnik potraw, jednak w tradycyjnej wersji musi być omijany przez osoby z nietolerancją glutenu i nadwrażliwością pokarmową. Często rezygnują z niego również osoby na diecie odchudzającej, ponieważ dostarcza pokaźne dawki kalorii z węglowodanów.

Rodzaje makaronu są liczne

Makaron nie musi jednak tuczyć. W sklepach dostępne są różne jego rodzaje, zawierające w składzie również inne ziarna, często łatwiej strawne czy bogatsze w inne składniki, takie jak:

  • ryż,
  • gryka,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • różnego rodzaju skrobie,
  • błonnik.

Można więc wybierać makaron bezglutenowy (z naturalnych składników, a nie wytworzony z mieszanek mąk i dodatków), jak również wysokobiałkowy czy dietetyczny – nawet taki, który praktycznie nie dostarcza kalorii. Warto spróbować zwłaszcza makaronów azjatyckich ze względu na bogactwo ich odmian, postaci i zastosowań.

Polecamy prosty przepis na szybki obiad: Makaron ze szpinakiem, fetą i pomidorkami

10 rodzajów makaronu, po które warto sięgać najczęściej

W naszym rankingu podajemy też zawartość kalorii i związków odżywczych w porcji 100 g suchego produktu (z wyjątkiem świeżego jajecznego i tego wytwarzanego z konjacu, które nie występują w wersji suszonej).

Te makarony warto jeść. Zobacz, ile mają kalorii i do czego ich używać.

Dodaj firmę Autopromocja

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski - Strona Zdrowia

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska