Nowa Trybuna Opolska

Makaron nie tylko z pszenicy: 10 rodzajów, które warto jeść na co dzień, ich wartość odżywcza i kalorie

Makaron z ziarna z pełnego przemiału jest najbardziej polecanym rodzajem makaronów pszennych.  Prawdziwy włoski makaron pełnoziarnisty zawiera 100 proc.

Jelena Vasjunina/123RF

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [4/12] Poprzednie Następne

Makaron pełnoziarnisty

Makaron z ziarna z pełnego przemiału jest najbardziej polecanym rodzajem makaronów pszennych. Prawdziwy włoski makaron pełnoziarnisty zawiera 100 proc. mąki z nieoczyszczonej pszenicy durum i jest oznaczony na opakowaniu jako „integrale”. Warto sprawdzać skład na etykiecie, ponieważ w sprzedaży dostępne są również makarony zawierające jedynie domieszkę pełnoziarnistej mąki, jak również takie, które zawierają różne rodzaje mąk i dodatków, przez co charakteryzują się zwykle gorszym smakiem i konsystencją.

W 100 g: 347 kcal, 13 g białka, 2,5 g tłuszczu, 64 g węglowodanów, 8 g błonnika.

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3