5 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej...
fot. bondd/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron z fasoli, soczewicy i innych nasion roślin strączkowych

Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej fasoli to produkty dostępne od niedawna na polskim rynku. Składają się w 100 procentach z mąki z suchych nasion roślin strączkowych, wymagają dość krótkiego gotowania i są bardzo bogatym źródłem zarówno wartościowego białka roślinnego, jak i błonnika pokarmowego. Do najsmaczniejszych rodzajów „strączkowego” makaronu należy ten z czerwonej soczewicy oraz z zielonego groszku.

W 100 g: 329-377 kcal, 18-22 g białka, 1,4-2 g tłuszczu, 48-62 g węglowodanów, 14-15 g błonnika.

Zobacz również

Tragedia w Żorach. Śmierć 37-letniego mężczyzny. Prawdopodobnie zabił go czad

Tragedia w Żorach. Śmierć 37-letniego mężczyzny. Prawdopodobnie zabił go czad

Nowy mieszkaniec Śląskiego Zoo. To przeuroczy ryś euroazjatycki - zobaczcie WIDEO

Nowy mieszkaniec Śląskiego Zoo. To przeuroczy ryś euroazjatycki - zobaczcie WIDEO

Polecamy

Po trzy kluby z Niemiec i Włoch, a przedstawiciel Belgii po 31 latach w półfinałach

Po trzy kluby z Niemiec i Włoch, a przedstawiciel Belgii po 31 latach w półfinałach

Nie działa e-Urząd Skarbowy. Co się stało?

Nie działa e-Urząd Skarbowy. Co się stało?

Już 800 szkół w nowym programie. Trwa pilotażowy nabór

Już 800 szkół w nowym programie. Trwa pilotażowy nabór