Makaron rządzi w kuchni

fot. sxc
fot. sxc
Po ziemniakach jest najchętniej wybieranym dodatkiem do dań. To dobrze, bo dostarcza nam energii i zarazem jest lekkostrawny.

Makaron zawiera tryptofan, służący do produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Dlatego jedząc go, poprawiamy sobie również samopoczucie.
- Prawidłowo ugotowany makaron przyczynia się do spowolnionego uwalniania energii, potrzebnej do aktywności fizycznej i umysłowej - mówi Ewa Ceborska, dietetyk. - Bowiem dzięki niemu glikogen, czyli substancja zapasowa wykorzystywana w pierwszej kolejności przy wysiłku fizycznym lub podczas głodu, lepiej magazynuje się w mięśniach i wątrobie. Do uwalniania glikogenu potrzeba wtedy mniej tlenu, dzięki czemu organizm mniej się męczy. Poza tym makaron bezjajeczny jest bardzo dobrym posiłkiem dla osób cierpiących na różne schorzenia, np. na zbyt wysoki poziom tzw. złego cholesterolu we krwi, nadciśnienie oraz kłopoty trawienne i zmuszonych do stosowania bardzo rygorystycznej diety.

Ponadto lekkostrawność makaronu - ze względu na obecność pewnej ilości błonnika - jest bardzo ważna podczas uprawiania sportów, gdyż zmniejsza ryzyko wystąpienia kolki.

Z badań Instytutu Homo Homini na zlecenie Polskiej Izby Makaronu (działa taka już od 1997 r.) wynika, że niemal połowa Polaków jada go nawet kilka razy w tygodniu, a mężczyźni robią to trzy razy częściej niż kobiety. Bo jest to w miarę tani produkt, z którego szybko można przyrządzić smaczne danie. Ale i tak nie dogonimy Włochów, którzy zjadają 28 kg pasty rocznie, a my - tylko 5
- Makaron zawiera wprawdzie dużo węglowodanów, ale ma taką właściwość, że cukry uwalniają się z niego powoli, co powoduje, że energii starcza nam przez dłuższy czas - podkreśla Ewa Ceborska. - Np. makaron bezjajeczny nie posiada w ogóle cholesterolu. Dlatego śmiało mogą go jeść osoby, którym grozi miażdżyca lub już wykryto u nich nadciśnienie. Jeśli chodzi o sód, to ten gatunek past zawiera go jedynie w śladowych ilościach.

Makaron doczekał się nawet swojego... profilu na Facebooku https://www.facebook.com/makaronrzadzizdrowo, a nawet bierze udział w dyskusjach nt. zdrowego żywienia toczących się w sieci. Stał się posiadaczem nowoczesny portalu informacyjno-społecznościowego, gdzie znajdziemy o nim ciekawostki, przepisy na potrawy, blog i konkursy.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska