Makowiec to ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub miodu) i bakalii (dodajemy m.in. rodzynki, orzechy włoskie czy kandyzowaną skórkę pomarańczową).
Makowiec może być w formie placka (na cienkie ciasto wykładamy masę makową), może być też zawijany lub
Przepis na zawijany makowiec
Składniki na ciasto
- 50 dag mąki
- 3 jajka
- 20 dag cukru
- pół kostki masła
- 5 dag drożdży
- szczypta soli
- skórka z cytryny (przed starciem cytrynę należy sparzyć)
- ciepłe mleko
- 1/2 laska wanilii utłuczonej z łyżką cukru
Składniki na masę makową
50 dag maku
50 dag cukru
3/4 szklanki wody
1/laska wanilii
bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa kandyzowana lub podsmażana)
masło do smarowania papieru
Przygotowanie maku na makowiec:
Mak zalewamy wrzątkiem dzień przed pieczeniem. Nazajutrz dokładnie odsączamy go na sicie i mielimy dwukrotnie w maszynce z drobnym sitem (jeśli mamy grubsze suto - mielimy trzy razy).
Gotujemy syrop z cukru, z wody i wanilii, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do chwili, gdy ostatnia kropla syropu spuszczona z łyżki ciągnie cieniutką niteczkę. Ściągamy z ognia, wsypujemy mak i mieszamy z bakaliami.
Ważne. Do zawijania ciasta potrzebne nam będą także 3 arkusze papieru do pieczenia.
Wykonanie makowca:
Całe jajka ubijamy z cukrem i wanilią, aż uzyskamy gęstą i puszystą masę, stawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. Drożdże z 1 łyżeczką i 1 łyżeczką mąki rozprowadzamy ciepły mlekiem (3/4 szklanki). Gdy podwoją objętość wlewamy je do mąki razem z ubitymi jajami i wyrabiamy, dodając stopione, ciepłe masło.
Jeśli trzeba możemy dolać jeszcze trochę mleka - ciasto powinno być nieco gęstsze niż na zwykły drożdżowy placek.
Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dzielimy je na trzy części i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy trzy placki.
Teraz przygotowujemy trzy arkusze papieru (mniejsze o połowę niż placki) i smarujemy je masłem.
Ciasto posypujemy mąką, następnie należy rozłożyć masę makową (ma mieć grubość około 3-4 cm), zwinąć małe strucelki ułożyć je na brzegu papieru i zawinąć niezbyt mocno. Ważne - na obu końcach powinno zostać przynajmniej po 10 cm wolnej przestrzeni papieru, wtedy ciasto urośnie tylko wzdłuż.
Strucelki układamy na blasze, pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wypełni się ciastem wolna przestrzeń na obu końcach wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, pieczemy około 30 min.
Przed wyjęciem z pieca sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE NA BOŻE NARODZENIE 2020
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?