Makowiec na święta. Przepis na makowiec zawijany. Jak zrobić tradycyjny polski makowiec na świąteczny stół?

nat
Jak zrobić tradycyjny polski makowiec?
Jak zrobić tradycyjny polski makowiec? pisabay.com
Przepis na pyszny makowiec zawijany. W wielu domach makowiec jest typowym daniem wigilijnym i wielkanocnym. Kiedyś gościł tylko na zamożnych stołach, w zwykłych domach pieczony był tylko na wyjątkowe okazje. Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jak zrobić tradycyjny polski makowiec? Zobaczcie przepis na makowiec zawijany.

Makowiec to ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub miodu) i bakalii (dodajemy m.in. rodzynki, orzechy włoskie czy kandyzowaną skórkę pomarańczową).

Makowiec może być w formie placka (na cienkie ciasto wykładamy masę makową), może być też zawijany lub

Przepis na zawijany makowiec

Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki
  • 3 jajka
  • 20 dag cukru
  • pół kostki masła
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny (przed starciem cytrynę należy sparzyć)
  • ciepłe mleko
  • 1/2 laska wanilii utłuczonej z łyżką cukru

Składniki na masę makową

50 dag maku
50 dag cukru
3/4 szklanki wody
1/laska wanilii
bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa kandyzowana lub podsmażana)
masło do smarowania papieru

Przygotowanie maku na makowiec:

Mak zalewamy wrzątkiem dzień przed pieczeniem. Nazajutrz dokładnie odsączamy go na sicie i mielimy dwukrotnie w maszynce z drobnym sitem (jeśli mamy grubsze suto - mielimy trzy razy).

Gotujemy syrop z cukru, z wody i wanilii, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do chwili, gdy ostatnia kropla syropu spuszczona z łyżki ciągnie cieniutką niteczkę. Ściągamy z ognia, wsypujemy mak i mieszamy z bakaliami.

Ważne. Do zawijania ciasta potrzebne nam będą także 3 arkusze papieru do pieczenia.

Wykonanie makowca:

Całe jajka ubijamy z cukrem i wanilią, aż uzyskamy gęstą i puszystą masę, stawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. Drożdże z 1 łyżeczką i 1 łyżeczką mąki rozprowadzamy ciepły mlekiem (3/4 szklanki). Gdy podwoją objętość wlewamy je do mąki razem z ubitymi jajami i wyrabiamy, dodając stopione, ciepłe masło.

Jeśli trzeba możemy dolać jeszcze trochę mleka - ciasto powinno być nieco gęstsze niż na zwykły drożdżowy placek.

Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dzielimy je na trzy części i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy trzy placki.

Teraz przygotowujemy trzy arkusze papieru (mniejsze o połowę niż placki) i smarujemy je masłem.

Ciasto posypujemy mąką, następnie należy rozłożyć masę makową (ma mieć grubość około 3-4 cm), zwinąć małe strucelki ułożyć je na brzegu papieru i zawinąć niezbyt mocno. Ważne - na obu końcach powinno zostać przynajmniej po 10 cm wolnej przestrzeni papieru, wtedy ciasto urośnie tylko wzdłuż.

Strucelki układamy na blasze, pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wypełni się ciastem wolna przestrzeń na obu końcach wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, pieczemy około 30 min.

Przed wyjęciem z pieca sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE NA BOŻE NARODZENIE 2020

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska