Aromatyczny małpi chlebek na śniadanie. Poznaj przepis na wyjątkowe cynamonowe bułeczki. Trudno im się oprzeć

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Małpi chlebek to pyszny wypiek. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Małpi chlebek to pyszny wypiek. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Małpi chlebek to pyszny wypiek pachnący cynamonem i karmelem. Powstaje on z kulek ciasta oblanych syropem. Po upieczeniu tworzą one bułeczki do odrywania rękami. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na małpi chlebek w delikatnie słodkiej wersji. Wypiek idealny na śniadanie lub smakowity dodatek do kawy czy herbaty.

W skrócie

Małpi chlebek to popularny w kuchni amerykańskiej wypiek, w formie babki składającej się z drożdżowych bułeczek, które można odrywać rękami. Są one obtoczone w bardzo słodkim cynamonowym syropie i upieczone w jednej blaszce, najczęściej w formie z kominkiem. Mamy najlepszy i sprawdzony przepis na małpi chlebek w nieco mniej słodkiej wersji.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania małpiego chlebka

Małpi chlebek - przepis

Liczba porcji: 10-12 połączonych ze sobą kulek
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 25 g drożdży w temperaturze pokojowej,
  • 1 jajko,
  • 170 ml mleka,
  • 80 ml wody,
  • 60 g masła,
  • 60 g cukru,
  • szczypta soli.

Syrop:

  • 100 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu.

Jak zrobić małpi chlebek?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu: w miseczce rozetrzyj drożdże z łyżką cukru.
  2. Podgrzej mleko i dodaj do drożdży, posyp całość łyżką mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min, by drożdże ruszyły.
  3. Rozpuść 60 g masła i odstaw, by przestygło.
  4. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, szczyptę soli, drożdże i 80 ml ciepłej wody. Wymieszaj całość początkowo łyżką.
  5. Wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto ręcznie przez około 5 minut.
  6. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  7. Przygotuj cynamonowy syrop: rozpuść 100 g masła. Następnie w miseczce wymieszaj cukier z cynamonem i masłem.
  8. Przygotuj także formę na ciasto, wysmaruj ją dokładnie masłem za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego.
  9. Gdy ciasto podwoi swoją objętość zrób z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  10. Każdą kuleczkę zatop w syropie i układaj warstwami w blaszce. Zostaw 15 minut, by małpi chlebek ponownie podrósł.
  11. Piecz około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Smacznego!

Z czym podawać małpi chlebek?

Takie odrywane bułeczki smakują rewelacyjnie zarówno same do popołudniowej herbatki, jak i na śniadanie np. z masłem czy z dżemem. Jeśli jednak jesteś wielbicielem słodkości, możesz podwoić porcję cukru w cieście i zrobić podwójną ilość syropu. Małpi chlebek zyska wówczas tradycyjną lepkość, a syrop zamieni się w ciągnący karmel.

Małpi chlebek jest bardzo prosty do wykonania, ale potrzebuje czasu. Lepiej nie pośpieszać procesu przygotowania i nie pomijać kolejnych etapów wyrastania ciasta. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się pulchnymi, miękkimi drożdżowo-cynamonowymi bułeczkami.

Małpi chlebek to pyszny wypiek. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Aromatyczny małpi chlebek na śniadanie. Poznaj przepis na wy...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aromatyczny małpi chlebek na śniadanie. Poznaj przepis na wyjątkowe cynamonowe bułeczki. Trudno im się oprzeć - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska