Spis treści
Mandarynki – charakterystyka i rodzaje
Mandarynki (Citrus reticulata), podobnie jak inne owoce cytrusowe najchętniej spożywane są w okresie jesienno-zimowym. Szczególnie popularne jest jedzenie mandarynek w czasie świąt Bożego Narodzenia, gdzie cała rodzina zbiera się przy wspólnym oglądaniu filmów.
Mandarynki uprawiane są głównie w Brazylii i Japonii, ale także na południu Stanów Zjednoczonych oraz w krajach basenu Morza Śródziemnego. Wyróżniamy 3 główne rodzaje mandarynek:
- satsuma – rodzaj bezpestkowych mandarynek, łatwych do obierania. Ich smak porównywalny jest do pomarańczy,
- tangelo – powstały ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem. Mają charakterystyczne zwężenie na czubku (przypominają bombkę). Mają orzeźwiający smak i bardzo luźną, lecz grubą skórkę,
- klementynki – powstały z połączenia gorzkiej pomarańczy i mandarynek. Maja lekko kwaśny miąższ i małą ilość pestek. Klementynki są najmniejszymi mandarynkami dostępnymi na rynku.
Jak wykorzystać mandarynki?
Najsmaczniejszą częścią jadalną mandarynki jest miąższ, jednak zastosowanie znajdują również liście i skórki. Liście zawierają znaczne ilości limonenu – substancji eterycznej wykorzystywanej do produkcji olejków eterycznych. Olejek mandarynkowy wykazuje właściwości:
- odkażające,
- przeciwwymiotne,
- łagodzące na skórę trądzikową oraz łuszczycową,
- przyspieszające gojenie się blizn,
- ściągające – może zmniejszyć widoczność rozstępów i blizn.
Natomiast skórki mandarynki idealnie sprawdzą się jako syrop wspomagający leczenie objawów przeziębienia i grypy. Należy jednak pamiętać, aby przed przygotowaniem dokładnie umyć skórkę w celu pozbycia się środków konserwujących.
Mandarynki: właściwości odżywcze
Jedna mandarynka bez skórki waży ok. 60 g i zawiera ok. 45 kcal. Ze względu na niską kaloryczność chętnie spożywana jest przez osoby będące na diecie odchudzającej. Dodatkowo ten owoc jest źródłem 0,81 g białka oraz 13,34 g węglowodanów.
Mimo, że mandarynki zawierają znaczne ilości cukru (10,58 g na 100 g) ich indeks glikemiczny jest niski i wynosi tylko 30. To sprawia, że osoby chore na cukrzycę mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego owocu.